Bohemia Regent Prezident sai uuden pakkauksen ja ilmeen

06.05.2020

Klassinen tšekkilager Bohemia Regent Prezident siirtyi lasipullosta puolen litran pantilliseen tölkkiin. Uusi alumiinitölkki säilyttää oluen aromit entistä paremmin ja vähentää ympäristön kuormitusta.

Belgian kuningas Leopold II myönsi Bohemia Regent -panimolle tunnustuksen korkealúokkaisesta oluesta vuonna 1888. Nyt yli 130 vuotta myöhemmin siinä on presidentillistä loistoa.

Bohemia Regent -linnapanimo on perustettu vuonna 1379. Se sijaitsee keskiaikaisessa Třeboňin kylpyläkaupungissa ja on osa kaupungin historiallista ydintä. Täällä yli 600 vuoden oluenpanoperinteet yhdistyvät huippumoderniin panimotekniikkaan, ja Bohemia Regent Prezident on yksi tšekkiläisen panimo-osaamisen kruununjalokivistä.

Korkeasta laadusta kertoo myös, että Bohemia Regent Prezident on mainittu muun muassa 1001 Beers You Must Try Before You Die -teoksessa. Bohemia Regent käyttää vain tšekkiläistä Saaz-humalaa, jota lisätään Prezident-olueen myös kuivahumalointina lagerointivaiheessa. Oluet pannaan alueen omaan, maan uumenista nousevaan tuhansia vuosia vanhaan pohjaveteen.

Bohemia Regent -panimo joen puolelta kuvattuna (kuva BR).

Aateliston loistoa ja kuninkaallista kunniaa

Třeboňin olutperinteet ovat jäljitettävissä aina vuoteen 1367, jolloin kaupungin augustinolaismunkkien tiedetään panneen olutta. Kaupungin arkistoista löytyy myös maninta, jonka mukaan kaupungin ylimystö valmisti olutta omaan käyttöönsä sekä toisinaan lainasi oluenpanoon tarvittavaa välineistöä alempien yhteiskuntaluokkien käyttöön.

Nykyisen Bohemia Regentin historiassa merkittävä vuosi oli 1482, kun panimon omistanut aatelismies Peter Vok Rosenberg päätti lisätä merkittävästi oluentuotantoa sekä rakentaa erillisen käymiskellarin linnan viereen. Toisen kerran panimoa laajennettiin 1522, ja koko linnamainen kompleksi peruskorjattiin vuonna 1560.

Peter Vok Rosenbergiä voidaan pitää yhtenä tšekkiläisen panimoteollisuuden pioneereista, sillä 1600-luvulle tultaessa hänen omistuksessaan oli jo 19 eri panimoa Třeboňin alueelta. Niistä merkittävin oli Pivovar Třeboň (nyk. Bohemia Regent) noin 190 000 litran vuosituotannollaan.

Peter Vok Rosenbergin pitkää ja muuten onnellista avioliittoa varjosti hänen vaimonsa Katariinan etenevä mielisairaus, eikä pariskunta saanut koskaan lapsia. Vailla perillisiä jäänyt mies kuoli 72-vuotiaana vuonna 1611, jolloin koko hänen mittava omaisuutensa siirtyi Švamberkin suvulle. Historiankirjoissa Peter Vok Rosenberg muistetaan avokätisenä hyväntekijänä ja esimerkillisenä ratsumiehenä.

Rosenbergin kuolema ei vaikuttanut Pivovar Třeboňin suosioon, päinvastoin. Vuonna 1706 aloitettiin uuden panimon rakennustyöt ja ne saatiin päätökseen 1712. Myöhemmin 1800-luvun puolivälissä koko panimo rakennettiin käytännöllisesti katsoen uudestaan, ja vuosisadan lopulla ylitettiin jo viiden miljoonan litran vuosituotanto. Belgian kuningas Leopold II myönsi panimolle harvinaisen tunnustuksen korkealúokkaisesta oluesta vuonna 1888.

Presidentillistä olutta mutta helposti lähestyttävää. Uusi Prezident on yli 150 Alkon valikoimissa (3,51 €) ja muihin myymälöihin sen saa tilattua verkkokaupasta.

Kunniakkaasti perinteinen, rohkeasti moderni

Bohemia Regentin nykyiset tilat ovat peräisin 1850-luvulta, jolloin panimossa aloitettiin myös vaalean lagerin valmistus. Yrityksen lähihistoriaa ovat värittäneen useat sodat ja kommunistivalta, jonka aikana panimo kansallistettiin. Vuonna 1992 panimo yksityistettiin osaksi South Bohemia Breweries -yhtiötä ja sittemmin uusien omistusjärjestelyiden myötä elokuussa 2000 se sai nykyisen nimensä.

Viimeisen 20 vuoden aikana Bohemia Regent on investoinut voimakkaasti uusimpaan teknologiaan ja automaattisiin ohjausjärjestelmiin. Toiminnan syvin ydin on pysynyt silti kirkkaana läpi koko panimon historian. Tuotanto on hiottu huippuunsa ja panimon oluet on tehty kustannuksista ja laadusta tinkimättä. Prezident-oluen uusi pakkaus on jatkoa pitkäjänteiselle työlle.

Alumiinitölkki on täysin ilma- ja valotiivis pakkausmuoto, joten olut säilyttää siinä ominaisuutensa paremmin kuin pullossa. Kevyt ja helposti kierrätettävä tölkki vähentää myös oleellisesti ympäristöön kohdistuvaa rasitusta energiantarpeen ja logististen kustannusten pienentyessä.

Bohemia Regent on investoinut paljon huippumoderniin panimotekniikkaan (kuva BR).

Teksti ja kuvat: Peter Tammenheimo

Avainsanat: Bohemia Regent, Bohemia Regent Prezident, Lager, tsekkiolut

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.