Gluteeniton uutuus Unkarista: Pécsi Sör Bio Gluten Free Premium Lager

29.06.2020

Arviolta kaksi sadasta suomalaisesta sairastaa keliakiaa eli gluteeniyliherkkyyttä, mutta viime vuosina gluteeniton ruokavalio on noussut suosioon myös perusterveiden omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden ihmisten keskuudessa. Uniq Drinks Finland tuo Suomen markkinoille sertifioidusti luonnonmukaisen ja gluteenittoman unkarilaisen Pécsi Sör Bio Premium Lagerin. 

Gluteenittomuus on oluelle lisäarvo. Pécsi Sör Bio Gluten Free on sertifioiduista luomuraaka-aineista valmistettu lager ja sen gluteenittomuus varmistetaan jokaisesta valmistuserästä erikseen.

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama elinikäinen autoimmuunisairaus, josta kärsii noin 100 000 suomalaista. Keliakian ainoa hoitokeino on tarkkuutta vaativa gluteeniton ruokavalio, jolla ehkäistään ohutsuolen limakalvojen tulehdusreaktioita ja suolinukan vaurioitumista. Gluteeniton ruokavalio voi helpottaa myös muiden sairauksien kuten psoriaasin, reuman tai ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita.

Viime vuosina gluteenittoman ruokavalion suosio on lähtenyt jyrkkään nousuun myös niiden keskuudessa, jotka eivät kärsi keliakiasta tai viljaherkkyydestä; siitä on tullut samalla tavalla trendikästä kuin karppauksesta aikoinaan. Ilmiön taustalla on, että ihmiset ovat entistä enemmän kiinnostuneita hyvinvoinnistaan ja siihen liittyvistä innovaatioista.

Gluteenittoman ruokavalion suosio näkyy ruokakaupoissa muun muassa räjähdysmäisesti lisääntyneinä kauravalmisteina. Samalla kauppojen oluthyllyille on ilmestynyt kokonaan uusi gluteenittomien oluiden segmentti.

Etelä-Unkarin Pécs tunnetaan kulttuurin ja sivistyksen sekä olutkulttuurin kehtona. Ensimmäiset viitteet oluen valmistuksesta ajoittuvat 1300-luvun alkuvuosille.

Panimo eurooppalaisen kulttuurin kehdosta

Pécsi Sörfözden historia ulottuu vuoteen 1848, jolloin Lipót Hirschfeld perusti Pannónian oluttehtaan historialliseen Pécsin kaupunkiin Etelä-Unkariin. Pécs tunnetaan Unkarissa kulttuurin ja sivistyksen kehtona. Kaupunkiin perustettiin piispanistuin vuonna 1009, fransiskaaniluostari 1301 ja Unkarin ensimmäinen yliopisto 1367. Ensimmäiset viitteet oluen valmistuksesta ajoittuvat edellä mainitun luostarin toiminnan alkuvuosille.

Pécsissä on aina asunut useita eri kansallisuuksia rinta rinnan. Eri kansanryhmien perinteet ja arvot ovat muokanneet historiaa ja kulttuuria, myös olutkulttuuria. Unkarilaiset, kroatialaiset ja saksalaiset elävät nykyäänkin rauhanomaisesti rinnakkain, ja Pécsi Sörfözden kaikki oluet valmistetaan saksalaisen puhtauslain (Reinheitsgebot) mukaisesti.

Vuonna 1993 itävaltalainen Ottakringer osti Pannónian oluttehtaan ja investoi suuria summia panimon nykyaikaistamiseen. Omistussuhteet vaihtuivat jälleen 2017. Tätä nykyä Pécsi Sörfözde luokitellaan itsenäiseksi pienpanimoksi ja sen osakaspohjan muodostavat unkarilaiset yksityishenkilöt.

Ilmasta katsoen panimo halitsee Pécsin kaupunkuvaa. Täällä on on aina asunut useita eri kansallisuuksia rinta rinnan. Eri kansanryhmien perinteet ja arvot ovat muokanneet Pécsin historiaa ja kulttuuria.

Pieteetillä pantu Premium Lager

Gluteenittomiksi luokitelluissa oluissa raaka-aineina saa käyttää gluteenipitoisia viljoja, mutta lopputuotteen gluteenipitoisuus pitää jäädä alle 20 milligramman kiloa kohden. Keliakialiiton kriteereihin kuuluu myös, että gluteenipitoisuus on tutkittu vähintään viidestä valmistuserästä.

Pécsi Sör Bio Gluten Free on sertifioiduista luomuraaka-aineista valmistettu lager ja sen gluteenittomuus varmistetaan jokaisesta valmistuserästä erikseen.

Gluteenitonta olutta valmistettaessa jäähtyneeseen vierteseen lisätään entsyymivalmistetta, joka rikkoo sameutta aiheuttavia yhdisteitä, sitoo itseensä gluteenin ja painuu sammion pohjaan. Entsyymillä ei ole vaikutusta oluen makuun tai väriin, mutta se tarvitsee kuitenkin lämpöä toimiakseen juuri halutulla tavalla, mistä syystä alhaisissa lämpötiloissa käyvät lagerit ovat hyvin alttiita erilaisille virhemauille.

Useimmista verrokeistaan poiketen Pécsi Sör Bio Gluten Free on kuitenkin virheetön, kirkas, kuparinvärinen ja puhdaspiirteinen Vienna Lager, pehmeän maltainen ja tyylikkään katkera turvallisesti gluteeniton Premium Lager.

Vaikka panimoa on nykyaikaistettu monin tavoin, pitkät perinteet näkyvät edelleen muun muassa vanhoissa kupariastioissa.

Pécsi Sör Bio Gluten Free

 

Kirkas, kuparinvärinen ja puhdaspiirteinen Vienna Lager, pehmeän maltainen ja tyylikkään katkera gluteeniton olut.

UDF tuotenumero 9658172

Alkon tuotenumero 740146

 

 

 

 

 

Avainsanat: Gluteeniton, Gluten Free, Hungary, Pecs, Unkari

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.