Hurmaava Linguine Cacio e Pepe kokkimaajoukkueen tapaan

22.10.2019

Linguine eli “pikku kieli” on spagettia leveämpää, poikkileikkaukseltaan soikeaa nauhapastaa. Cacio e pepe puolestaan tarkoittaa juustoa ja pippuria. Tässä pastassa piilee italialaisen ruokafilosofian ydin; se on yksinkertaista ja hyvää.
Cacio e pepe on klassikkopasta, josta monet maailman tunnetuimmat keittiömestarit ovat tehneet omat versionsa. Anthony Bourdain (1956–2018) ylisti tv-ohjelmassaan autenttista lingue e pepeä maailman parhaaksi yksittäiseksi annokseksi.
Alkujaan tämä pasta-annos on lähtöisin Roomasta, joten juustona on luonnollisesti Pecorino Romano. Tässä ohjeessa kokkimaajoukkue on yhdistänyt sen Parmagiano Reggianon kanssa, minkä lisäksi kana- tai kasvisliemi tekee kokonaisuudesta entistä täyteläisemmän.

 

Linguine Cacio & Pepe

Neljälle. Ohjeeseen tarvitaan pastakone, mutta tarvittaessa itse tehdyn pastan voi korvata kaupasta saatavalla tuorepastalla.

250 g             durumvehnäjauhoja

125 g             spelttijauhoja

300 g             keltuiaisia

noin 2 tl         vettä

1-2 rkl            oliiviöljyä

Sekoita jauhot keltuaisten kanssa yleiskoneessa, käsin pöydällä tai kulhossa. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Jauhota taikina hyvin ja työstä pastakoneella taikinasta ohutta levyä, jonka jälkeen leikkaa linguinen muotoon. Jauhota pasta hyvin ennen keittämistä.

Kastike

noin 50 g    ruskistettua voita (valmista etukäteen kuumentamalla voita kattilassa kunnes se alkaa tuoksua

noin 50 g     oliiviöljyä

1 rkl              mustapippuria myllystä

2 dl               kana- tai kasvislientä

noin 2 dl      raastettua pecorinoa

noin 2 dl      raastettua parmesaania

                      suolaa

Kuumenna pannu ja rouhi siihen myllystä mustapippuria noin ruokalusikallinen. Paahda pippuria noin minuutti, jonka jälkeen voit lisätä liemen. Keitä lientä pannulla noin minuutti. Laita tuorepasta kiehumaan hyvin suolattuun veteen. Pastan ollessa lähes kypsää siivilöi se ja lisää se pannulle kanaliemen sekaan. Lisää pannulle oliiviöljy sekä ruskistettu voi ja sekoita hyvin. Lisää raastettu Pecorino ja sekoita.sta Pecorinoa reilusti pastan sekaan. Sekoita linguinea siten, että kastike suurustuu ja emulgoituu hyvin. Maista ja lisää tarvittaessa suola.

Jaa pasta lautasille. Viimeistele annos raastamalla päälle parmesaania sekä rouhi päälle reilusti mustapippuria.

Viini- ja olutsuositus

Altaland Cabernet Sauvignon, Alkosta 13,99 €.

Altaland Cabernet Sauvignon on kotoisin Pohjois-Argentiinasta Saltan ylängöltä, jossa viinitarhat sijaitsevat yli 1.000 metrin korkeudessa. Maaperä siellä on savinen ja lietteinen. Ilmasto on hyvin kuiva ja vähäsateinen, keskilämpötila noin 17 astetta. Vuodessa on noin 300 aurinkoista päivää.

Täyteläinen ja keskitanniininen Altaland on majesteettinen valinta voimakkaan juustoiselle pastalle. Mausteinen, herukkainen, karhunvatukkainen, tumman kirsikkainen ja hennon kukkainen viini tekee ateriasta yllättävän, romanttisen ja intiimin. Tarjoile kynttilänvalossa tai takkatulen loimussa.

Fuller’s Organic Honey Dew, Alkosta ja päivittäiskaupoista.

Useaan otteeseen kansainvälisissä kilpailuissa palkitun Honey Dew’n valmistuksessa on käytetty vain englantilaisia luomuraaka-aineita: mallasta, humalaa, hunajaa sekä kemiallisesti käsittelemätöntä vettä. Honey Dew on kullankeltainen luomuolut, jonka tuoksussa on aromaattista pehmeyttä. Suutuntuma on melko täyteläinen ja aromikas. Raikas, hunajainen ja keskivahvasti humaloitu ale.

Hunajasta tuleva makeus tanssahtelee kauniisti suolaisten juustojen kanssa, ja englantilainen Organic First Gold -luomuhumala viimeistelee kokonaisuuden.

Avainsanat: Altaland, Fuller's, Kokkileijonat, Kokkimaajoukkue, Olut ja ruoka, pasta, Suomen kokkimaajoukkue

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.