Kokkimaajoukkueen juhlapöydässä: Mantelikakku, karpalovaahtoa ja karamellikastiketta

04.12.2019

Suussa sulava ja kauniisti aseteltu kakkupala kruunaa juhlavimmankin aterian, ja viimeistään koristeluvaiheessa kotikokkikin pääsee osoittamaan luovuutensa. Vaikein hetki tulee oman suosikin valinnassa, sillä herkullisia vaihtoehtoja on kymmenittäin.

Kokkileijonien mantelikakun salaisuus tarkkuudella valitut ainesosat ja sifonista pursutettu kuohkea karpalovaahto. Tätä ohjetta seuraamalla leipominen sujuu kuin tanssi.

Karpalovaahto

3 dl                soseutettua karpaloita

200 g             luonnonjogurttia

1 dl                sokeria

2                    liivatelehteä

½                   kananmunan valkuainen

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna kolmasosa karpalososeesta ja liota joukkoon liivatelehdet. Sekoita kaikki aineet yhteen ja kaada sifoniin. Lisää patruuna ja laita jääkaappiin odottamaan.

Suolakaramellikastike

1 dl                sokeria

1 dl                kuohukermaa

1                    nokare voita

                      sormisuolaa

Lämmitä kattilassa kerma kiehuvaksi. Laita sokeri toiseen kattilaan miedolle lämmölle ja anna sulaa. Käytä korkeaa kattilaa, jotta karamellilla on kiehumisvaraa. Kun sokeri alkaa ruskistua, sekoita jotta kaikki sokeri sulaa tasaisesti. Älä sekoita liikaa, jottei se ala kiteytyä. Kun sokeri on kullanruskeaa, kaada päälle kuuma kerma ja sekoita. Anna poreilla hetki. Ota pois levyltä ja lisää voinokare sekä sormisuolaa.

Mantelikakku

150 g             voita

1 dl                mantelijauhoja

3 dl                tomusokeria

2 dl                vehnäjauhoja

5                    kananmunan valkuainen

Laita uuni lämpiämään 180°c. Ruskista voi kattilassa, kunnes se on kullanruskeaa ja siivilöi se sitten toiseen astiaan jäähtymään. Sekoita keskenään mantelijauho ja tomusokeri. Siivilöi vehnäjauho joukkoon. Lisää huoneenlämpöinen ruskistettu voi ja sekoita. Lisää kananmunan valkuaiset pienissä erissä sekoitellen taikinaa. Laita taikina vuokaan ja paista noin 10 minuuttia.

Leikkaa annospala mantelikakusta ja lisää viereen vaahtoa sifonista. Kaada lämmin karamellikastike mantelikakun päälle ja koristele annos halutessasi jäisillä karpaloilla ja syötävillä kukilla.

Juomaksi sherry tai makea olut

Makea, erittäin tyylikäs ja pehmeä Matusalem Oloroso Dulce Muy Viejo -sherry aateloi mantelisen jälkiruoan. Sen rusinainen, kuivahedelmäinen ja kahvimainen tuoksu täydentää upeasti mantelikakun aromeja. Tämä mahonginruskea nektari nostaa elämyksen uudelle tasolle. Saatavilla Alkon tilausvalikoimassa.

 

 

Belhaven McCallum’s Sweet Scottish Stout (4,1 %) on eebenpuun värinen, maltaisen makea ja raikas, marjainen sekä hieman paahteinen stout, jonka jälkimaku on pitkä, paahteinen ja lakritsainen. Oluen makeus, marjaisus ja lakritsaan kääntyvä kevyt paahteisuus vahvistaa jälkiruoan aromeja ja keskustelee kauniisti karpalovaahdon kanssa. Saatavilla K-ryhmän ruokakaupoista.

Avainsanat: Belhaven, Gonzalez Byass, Olut ja ruoka, Resepti, sherry

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.