La Trappe putsasi pöydän European Beer Starissa

16.11.2018

La Trappen trappistioluet voittivat neljä kultamitalia European Beer Starissa, joka on yksi maailman arvostetuimmista olutkilpailuista.

LUOSTARISSA PANTUA. Trappist on luostariolutta, jota pannaan munkkien valvonnassa benediktiiniläisten trappistiluostareiden kätköissä. Trappistit ovat katolisen kirkon latinalaiseen riitukseen kuuluva sääntökunta, joka sai alkunsa vuonna 1664, kun sen perustajat kokivat sisterssiläisjärjestön valtavirran lipsuvan liian vapaamieliseen elämään.

Nimensä sääntökunta otti ranskalaiselta Trappen kaupungilta.

Nykyään maailmassa on 170 trappistiluostaria, joista ainoastaan kolmellatoista on lupa valmistaa nimisuojattua olutta. Trappistipanimoiden tuotto käytetään luostareiden ylläpitoon ja sosiaalityöhön.

Trappistiolutta valmistavista luostaripanimoista viisi sijaitsee Belgiassa, kaksi Alankomaissa ja muut Englannissa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Makuprofiililtaan trappistit ovat usein täyteläisiä tai keskitäyteläisiä ja voimakkaan hedelmäisiä sekä tummempaa päätä kohti mentäessä myös suklaamaisia. Pullotusvaiheessa hiiva jätetään olueen, mikä saa aikaan toisen käymisen. Trappistit sietävät ikäännytystä erittän hyvin.

Oluesta ei ehkä koskaan tullut jumalten juomaa, mutta munkit ottivat sen omakseen.

KAUPALLISTEN OLUIDEN lisäksi jotkut luostarit panevat kirkollisiin juhlapäiviin sekä munkkien päivittäiseen käyttöön tarkoitettuja oluita, joita ulkopuoliset pääsevat maistamaan ani harvoin jos koskaan. Osa luostareista valmistaa myös elintarvikkeita kuten juustoja.

Useimmilla panimoilla kaupallisia trappistioluita on vähintään kolmea eri laatua: vaalea (blond), tumma (dubbel) ja edellisiä vahvempi (tripel).

Suomessa tunnetuimpia trappistipanimoita ovat Koningshoeven eli La Trappe, Chimay, Westmalle ja Rochefort.

EUROPEAN BEER STAR on niin sanottu aito olutkilpailu, jossa kustakin sarjasta vain kolme parasta olutta palkitaan. Samalla se on Euroopan oluenkuluttajien liiton (EBCU) hyväksymä ja yksi ehdottomasti maailman arvostetuimmista olutkilpailuista.

Vuodesta 2004 järjestetyn kilpailun takana on yksityisten saksalaisten panimoiden järjestö Private Brauerein. Tänä vuonna kilpailitiin 65 sarjassa, ja tuomaristo sai eteensä 2 344 olutta 51 maasta. Palkinnot jaettiin BrauBeviale-messujen yhteydessä Nürnbergissä marraskuun puolivälissä.

European Beer Starissa arvioidaan nimenomaan eurooppalaista alkuperää olevia oluita. Panimoille ei aseteta maantieteellisiä rajoituksia, mutta mukaan ilmoitettujen oluiden pitää edustaa jotain eurooppalaista tyyliä.

TRAPPISTEISTA PUHUTTAESSA voidaan sanoa, että huonoa trappistia ei olekaan. Siksi olutkilpailuissa trappistien kilpasarjat ovat järjestäin erittäin korkeatasoisia, niissä erotellaan hyvien oluiden joukosta kaikkein parhaat. Näin ollen neljän sarjan voittaminen on miltä tahansa panimolta poikkeuksellisen kova saavutus.

La Trappen menestys laajalla rintamalla kertookin ennen kaikkea Bierbrouwerij de Koningshoevenin äärettömän omistautuneesta työstä ja korkeasta tasosta kautta linjan.

La Trappen oluenpanijoiden mukaan Koningshoevenilla on käytössään yksi salainen ainesosa, joka tekee heidän oluistaan ainutlaatuisia: Hiljaisuus, sen voi itse asiassa jopa maistaa.

RUOKAPÖYDÄSSÄ hedelmäisen täyteläinen trappist istuu etenkin maustettujen liharuokien ja voimakkaiden juustojen seuraan, mutta niitä voi helposti yhdistää raakamakkaroiden, maustettujen kanaruokien tai vaikkapa suklaisten jälkiruokien kumppaniksi.

Ravintoloissa trappist tarjoillaan aina panimon omasta nimikkolasista, trappistimaljasta. Kotioloissa lasiksi sopii myös laakea pokaalinmallinen jalallinen olutlasi tai tilava viinilasi.

Teksti Peter Tammenheimo, kuvat Bierbrouwerij de Koningshoeven

 

Kuva: Anuliina Pineda

Lisätiedot palkituista oluistamme löydät täältä:

La Trappe Blond

 

 

La Trappe Dubbel

 

 

La Trappe Tripel

 

 

La Trappe Quadrupel

 

Avainsanat: EBCU, european beer star, La Trappe, Trappist

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539 / +358 20 717 0557

Avoinna arkisin Puhelinmyynti: 9-12 | Toimisto: 08-16

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.