Lääkäristä viinintekijäksi – perheyrityksen perinteitä neljässä sukupolvessa

19.11.2015

Luigi Righettin viinitila sijaitsee Venetossa Valgataran laaksossa Maranon kaupungin kupeessa, Valpolicella Classico-viinien sydänalueella. 92-vuotias Luigi seuraa edelleen perheensä viinitilan päivittäistä toimintaa ja on ajan tasalla yrityksen tapahtumista.

Teksti ja kuvat: Anuliina Pineda / Soupopera

Isä Luigi ja poika Gianni, miehet Righettin viinien takana.

Isä Luigi ja poika Gianni, miehet Righettin viinien takana.

LUIGI RIGHETTIN omat haaveet lääkäriopinnoista 1940-luvulla saivat jäädä, kun viinintekijä-veli menehtyi ja yritys tarvitsi jatkajan. Intohimo sairauksien hoitamiseen vaihtui enologin tarkkaan ja vaativaan työhön. Lahjakas ja hyvämuistinen Luigi on tallentanut ulkomuistiin sekä perheyrityksen että Valpolicellan alueen viinihistoriaa. Muistikuviin on tallentunut tarkasti niin sää- ja kasvuolosuhteet kuin viininvalmistus vuosikymmenten ajalta. Tänä päivänä Luigi Righettin viinitila on edelleen perheyritys, jonka viininvalmistuksesta vastaa Luigin poika Gianni. 1900-luvun alussa perustettu tila työllistää 12 henkilöä kokopäiväisesti. Myös Giannin veli ja tämän puoliso Paola työskentelevät tilalla. Kaikki perheenjäsenet asuvat samassa pihapiirissä, joten viini ja sen valmistus ovat jatkuvan huolenpidon ja valvonnan alla.

Valpolicella recioto P1480007

Recioto della Valpolicella

ITALIAN KUULUISIMPIA VIINEJÄ | Giannin johdattamana saan tutustua Valpolicellan alueen viinituotantoon, perheen viineihin, alueeseen ja maisemien ja kylien tenhoavaan lumoon. Valpolicellan viinialue on Italian kuuluisimpien ja arvostetuimpien viinien tuotantoaluetta, ja tämän viinialueen ytimessä perehdymme myös ruoan ja juoman jumalaiseen liittoon. Vehmas ja rehevä alue tuottaa maailmalle rakastettuja Amarone- sekä Ripasso-viinejä. Laaksoissa ja kumpuilevilla vehreillä kukkuloilla viihtyvät erityisesti Corvina-, Rondinella- ja Molinara-rypäleet. Luigi Righettin viinitila tuottaa n. 2 miljoona pulloa viiniä vuodessa. Alueen viinitiloilla parhaat rypäleet kerätään aina Amarone-viinejä varten. Tämä rakastettu, voimakas ja ainutlaatuinen viini on viinimaailman nuori tulokas. Amaroneja on valmistettu vasta reilu kuusi vuosikymmentä, ja se syntyi alun perin vahingossa, kun alueen alkuperäisen appassimento-viinin Recioton valmistus meni yli ja viini käytti sokeripitoisuuden alkoholiprosentin nostamiseen. Amaroneen käytettävien rypäleiden annetaan kypsyä muita rypäleitä pidemmän ajan, jolloin sokeripitoisuus kasvaa. Sadonkorjuun jälkeen rypäleet käyvät läpi kolmenneljän kuukauden appassimento-vaiheen, jolloin rypäleiden annetaan rusinoitua tilojen vinttikerroksissa olkipedin päällä ilmavissa puulaatikoissa. Osasta rusinoituneita rypäleitä valmistetaan yhä myös Reciotoa. Tämä viini on makeaa ja rusinaista, hyvin täyteläistä ja suussa paksua sekä sopivan hapokasta.

Valpolicella ja pasta P1470977

Tryffelipasta

SUURENMOISIA RUOKAVIINEJÄ | Valpolicellan viinien toinen supersuosikki on valmis Valpolicella Superiore Classico -viini, johon uutetaan Amaronen valmistukseen käytetyt rypäleet. Ripasso-menetelmä tuottaa suurenmoisia ruokaviinejä ja niiden kanssa voi kokea täydellisiä makunautintoja Veneton alueen riistan, sienien, pitkien kypsytysaikojen sekä tryffeleiden maustaman ruoan parissa. Myös pastat ja polenta-ruoat ovat tyypillisiä alueelle. Giannin perehdyttämänä nautimme näitä herkkuja paikallisissa perheravintoloissa. Mukaan Gianni ottaa aina omat viinit ja pääsimme maistamaan ruokien kanssa myös tilan spumanten, valkoviinin ja roseen.

Enologi Gianni Righetillä on sama intohimo kuin isällään. Työnteko parhaiden viinien valmistukseen parissa, perinteiden vaaliminen ja samalla uusien kokeilujen tekeminen alueelle sopivien klassikkojen kehittämiseksi. Uuden Sol-viinin rypäleet ovat Corvinan lisäksi Cabrnet Sauvignon, Merlot ja Shiraz. Tämä super-venetolainen viini on täynnä lämpöä ja aurinkoa. Viini kuvastaa Giannin tarmoa tehdä viinejä: viini on elämä. Mikään ei ole hänen mielestään parempaa maailmassa kuin aito, parhaista raaka-aineista valmistettu ja yksinkertainen ruoka Valpolicellan alueen viinien kanssa nautittuna. Tästä asiasta on helppo olla samaa mieltä.

9514019 Capitel De’Roari Amarone Della Valpolicella

9513995 Recioto Della Valpolicella Classico

9514001 Campolieti Valpolicella Ripasso

 

 

Avainsanat: Gianni, Luigi Righetti, Valpolicella, Vinkki Lasiin

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Aleksis Kiven Katu 52-54 | FI- 00510 HELSINKI
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.