Mala Gissona Red Bay Rye Red Ale

Mala Gissona, Gipuzkoa, Espanja

Alkoholipitoisuus
5,2 %
Katkeroaineet
30 EBU
Oluttyyppi
Irish Red Ale
UDF tuotenro

9658195 (33 cl)

9658190 (30 l)

Luonnehdinta

Kauniin punertava ale, jossa kevyt beige vaahto. Tuoksu on maltainen, kinuskinen, keksimäinen ja hennon kukkainen. Pikkuhiljaa toffeinen ja kermakaramellin sävyttävä maku kehittyy kohti mausteisuutta ja kukkaisuutta. Jälkimaku on nautinnollinen ja kuiva.

Humalalajikkeet

Goldings, Challenger, Admiral

Maltaat

Pale Ale, Centeno, Carared, Crystal, Caramunich, Roasted

Tarjoilulämpötila ja -lasi

10–12 ⁰C, ohutreunainen olutlasi tai tulppaaninmallinen jalallinen lasi

Ruokasuositus

  • Grilliruoka
  • Jälkiruoka
  • Juustot
  • Lammas
  • Seurustelujuoma

Muuta

Irish Red Ale on yksi Irlannin suosituimmista oluttyyleistä, ja punertavan värin lisäksi sille on ominaista mehevä maltaisuus sekä helppo juotavuus. Ruista ja vehnähiutaleita lisäämällä Red Bay -olueen on haettu silkinpehmeää suutuntumaa sekä mausteista vivahdetta, joka johtaa kuivaan jälkimakuun.

Red Bay Alen nimi tulee Newfoundlandin niemimaalta Kanadasta, jossa Baskimaan valaanpyytäjät kalastivat nimenomaan Punaisen Lahden hyytävillä vesillä 1530-luvulta lähtien aina 1600-luvulle asti.

Tuottaja

Vuonna 2015 perustettu Mala Gissonan panimo sijaitsee Espanjan Baskimaalla noin 10 000 asukkaan Oiartzunin pikkukaupngissa San Sebastiánin itäpuolella. Sen missiona on valmistaa “rehellisiä ja pelottomia oluita, joilla on arvot ja periaatteet kohdillaan”. Toisin sanoen oluita, jotka eivät nöyristele vaan ovat rohkeasti yksilöllisiä ja persoonallisia.

Panimon perustajat Manu Murillo ja Iban Zabela ovat lapsuudenystäviä ja kulinaristeja, joilla molemmilla on vahva kotioluttausta. Harrastus kasvoi kaupalliseksi panimoksi, koska miesten mielestä San Sebastiánin maailmankuulussa pintxo-kulttuurissa olut oli jäänyt lapsipuolen asemaan. Mala Gissonan ajatuksena on ollut alusta asti valmistaa niin korkealaatuisia ja kiehtovia oluita, että ne sopivat jopa useammilla Michelin-tähdillä palkittujen ravintoloiden juomalistoille.

Mala Gissonan logossa ja etiketissä oleva valaanpyrstö on kunnianosoitus muinaisille valaanpyytäjille, jotka lähtivät Baskimaalta Pohjois-Atlantille ja Islannin rannikolle jo 1400-luvun alussa. Näistä pyyntimatkoista on löytynyt kirjallisia dokumenttejä ainakin vuodesta 1412. Eräs näistä dokumenteista pitää sisällään mm. 745 sanan baski–islanti-sanakirjan, joka on samalla vanhin tunnettu elävän kielen sanakirja Islannissa.

Samoista dokumenteista löytyy myös fraasi “For ju Mala Gissuna”, suomeksi “Sinä olet paha mies”. On sanottu, että se on ilmaisu, jolla islantilaiset kuvailivat ensimmäisiä rannikoilleen saapuneita baskeja. Mutta ensivaikutelmaltaan karkeat, jopa roistomaiset miehet osoittautuivatkin rehellisiksi, päättäväisiksi ja ystävällismielisiksi meren ja tuulen karaisemiksi kalamiehiksi.

Tältä ajalta ovat peräisin Mala Gissonan arvot ja filosofia. Panimon oluet ovat rohkeita, suoraviivaisia ja rehellisiä; niiden maksimaaliset maut, ryhdikäs runko ja kukkean aromikkaat sävyt syntyvät parhaista raaka-aineista raa’alla käsityöllä, ylväästi ja suoraselkäisesti.

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.