Louisa Rose – Yalumban pääviinintekijä

08.09.2013

louisa_rose_skp9716Vuodesta 1992 Yalumban viinitarhalla Barossan laaksossa työskennellyt Louisa Rose kuuluu maailman viinintekijöiden eliittiin.

Hän vaalii Yalumban 30 vuotta sitten perustettuja Viognier-viljelmiä, joiden rypäleistä syntyy niin useita erilaisia viognier-viinejä kuin myös kiehtovia shiraz’n ja viognierin yhdistelmiä.

 Yalumbaa pidetään uuden maailman viognierin luojana ja Louisa Rosea pioneerina Shiraz- ja Viognier-rypäleiden yhdistämisessä. Hän nauttii suurta arvostusta niin kotimaassaan kuin ulkomailla.

UK Daily Mailin viinikirjoittaja Matthew Jukes totesi viisi vuotta sitten, että Viognier alkaa todella saada tuulta alleen Australiassa, ja Yalumbaa voi pitää tämän pikku vallankumouksen aloittajana.

Australiassa etsittiin vuonna 1980 uusia rypälelajikkeita. Viognier löytyi Rhônen laaksosta Ranskasta, missä se oli jo melko harvinainennursery lajike. Löytö johti siihen, että vuosien saatossa Yalumbasta on tullut todennäköisesti maailman suurin Viognierin tuottaja.

– Viognier on silti vieläkin pieni. Tärkeämpää on, että siitä syntyy ensiluokkaisia viinejä, joita valmistamme monen eri tyylisiä, Louisa Rose toteaa.

Viognierin kasvatus on tietysti ollut alkuun haastavaa Barossan olosuhteissa, Eden-laaksossa. Viinintekijälle on tärkeintä tunnistaa, miten kasvi käyttäytyy.

– Viognier on erilainen kuin vaikkapa Chardonnay. Se ei silti ole sen haastavampi. Rypäle on pieni ja ruttuinen, se ei todellakaan ole tarhan kaunotar.

Louisa Rosen lumoavat Viognierin aromit. Rypäle on mehukas ja kukkaisa. Sen klassiseen luonteeseen kuuluu aprikoosin aromi niin tuoreena kuin säilöttynäkin, lisäksi siitä aistii inkiväärin ja kardemumman mausteisuutta. Hän korostaa, että viinin luonteeseen vaikuttaa eniten köynnösten ikä ja se, miten viini valmistetaan.

– 30 vuotta Viognierin kanssa on antanut meille paljon kokemusta, mutta matka on silti vielä alussa ja opimme lisää koko ajan, Louisa Rose sanoo vaatimattomasti.

Hän sekoittaa Viognier-rypäleestä neljää eri viiniä. Raikas, sitruksinen Yalumba Y Series Viognier, hedelmäisempi Eden Valley Viognier, ikääntyneiden köynnösten rypäleistä syntyvä pullokypsytykseen sopiva ‘super-Viognier’ The Virgilius ja jälkiruokaviini Noble Pick Botrytis Viognier ovat kaikki saatavilla ravintolamyyntiin Heino Juomien kautta.

Tarhalle vuonna 2005 perustettuun uuteen Viognier-viljelmään valittiin kasvit huolella, jotta ne edustaisivat mahdollisimman monipuolisesti Viognierin eri alalajikkeita. Näiden Virgilius-tarhan kloonien hedelmien Louisa Rose uskoo auttavan häntä tekemään Yalumban viognier-viineistä entistä moniulotteisempia. Tarhaviiniä niistä ei ole suunnitteilla.

Valkoisen ja punaisen liitto

Rhônen laakson pohjoisosista on haettu muitakin ideoita Yalumballe kuin Viognier-rypäle. Côte-Rôtien viinialueen tyyli sekoittaa kaksi paikallista rypälelajiketta, Viognier ja Syrah, kääntyy Louisa Rosen hyppyrissä shiraz-viognier-sekoitteeksi. Erikoista tässä on se, että tummat ja vaaleat rypäleet yhdistetään viininteon alkuvaiheessa.

– Olemme vuodesta 1998 lähtien yhdistäneet shiraziin viognieria Côte-Rôtien inspiroimana. Ranskassa sekoituksessa voi olla jopa 20 prosenttia viognieria, me käytämme yleensä noin 5 prosenttia vaaleaa rypälettä tuomaan shiraziin aromaattisuutta, parfyymisuutta ja, kiintoisaa kyllä, syvemmän värin, Louisa Rose kertoo.

Itse asiassa Australiassa olisi sallittua käyttää esimerkiksi shiraz-viinissä jopa 20 prosenttia mitä tahansa muuta rypälettä ja kutsua sitä silti shiraziksi. Yalumba haluaa kuitenkin kertoa, mistä sen viinit on tehty.

– Rypäleet kasvavat yhdessä, ja siksi on luontevaa myös murskata ja käyttää ne yhdessä. Näin rypäleiden kuoret joutuvat tekemisiin toistensa kanssa ja niiden molekyylit reagoivat keskenään. Sekoitteen erikoislaatuisuus on tämän kemiallisen reaktion ansiota.

Yalumba Hand Picked Barossa Shiraz Viognier julkistettiin ensi kerran vuonna 2001. Suomesta on tullut Yalumballe tärkein tämän sekoiteviinin markkina. Suomessa on lisäksi saatavilla kaksi muutakin sekoitetta, Yalumba Eden Valley Shiraz Viognier ja Yalumba Y Series Shiraz Viognier.

Viinimaailman trendeistä kysyttäessä Louisa Rose toteaa järkevästi, että vaikka joskus tulee kiusaus lähteä seuraamaan trendejä, täytyy aina muistaa, että viininteko on hitaasti muuttuvaa teollisuutta

(a long process, slow moving industry).

– Me ajattelemme niin, että luomme itse oman tulevaisuutemme, etsimme uusia mahdollisuuksia ja tarjoamme uusia asioita. Juuri nyt olemme kiinnostuneita Roussannen ja Albarinon kaltaisista rypäleistä.

Louisa Rose esittelee Yalumban Shirazia ja Viognieria yhdisteleviä viinejä Viini, ruoka ja hyvä elämä -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 24.–27. lokakuuta 2013.

 

Louisa Rose, palkittu viinintekijä

1999 Barossa Winemaker of the Year

2004 International Woman in Wine by International Wine and Spirit Competition

2008 ‘Winemaker of the Year’ by Gourmet Traveller WINE Magazine

 

 

 

 

 

 

Avainsanat: Louisa Rose, Viognier, Yalumba

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.