Maailman iloisin kansallispäivä

11.03.2021

Maaliskuun 17. päivänä kohotetaan maljat Irlannin tasavallalle ja Pyhälle Patrickille, maan suojeluspyhimykselle. Juhlan kunniaksi lasit täytetään aidolla irlantilaisella stoutilla, red alella tai omenasiiderillä. Sláinte mhaith!

KESKIVIIKKONA 17. MAALISKUUTA vietetään Pyhän Patrickin päivää Irlannin suojeluspyhimyksen muistolle. Pyhä Patrick syntyi vuonna 386 tiettävästi Skotlannissa, josta hänet kaapattiin 16-vuotiaana ja kuljetettiin orjaksi Irlantiin. Orjuuden aikana Patrick omistautui kristinuskolle ja onnistui lopulta pakenemaan Ranskan Lérenziin, jossa hän muutti luostariin ja valmistui papiksi.

Luostarivuosinaan Patrick vakuuttui siitä, että hänen elämäntehtävänsä tulisi olemaan kristinuskon vieminen Irlantiin, ja vuonna 432 Paavi Celestinus vihkikin hänet Irlannin piispaksi. Seuraavana vuonna Patrick matkusti pienen tukijoukkonsa kera Irlantiin ja aloitti käännytyön.

Tarinan mukaan Pyhä Patrick opetti irlantilaisille kristillistä kolminaisuusoppia apilanlehden avulla: Kasvilla on vain yksi varsi, mutta kolme erillistä haaraa: Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat kaikki saman kokonaisuuden eri elementtejä.

Aluksi Patrick pyrki käännyttämään vaimoja, sillä hän tiesi, että miehet kyllä seuraavat perässä. Hänen onnistui kastaa satoja irlantilaisia sukuhaaroja kristinuskoon ilman väkivaltaa ja verenvuodatusta. Monet kastetuista ryhtyivät papeiksi ja nunniksi.

Kolmen vuosikymmenen aikana Patrick perusti Irlantiin useita luostareita, kouluja ja kirkkoja. Eläkepäivikseen mies vetäytyi Irlannin maaseudelle, jossa hän kuoli 76-vuotiaana 17. maaliskuuta vuonna 461.

NYKYÄÄN MAALLISET PERINTEET ovat korvanneet Pyhän Patrickin juhlan uskonnolliset juuret, ja tänä päivänä St. Patrick’s Day on globaali kansanjuhla.

Monet juhlaan liitetyt perinteet ovat itse asiassa melko tuoreita. Irlantilaisten kansallispäivästä on tullut maailmanlaajuinen karnevaali, johon kuuluu nykyirlantilainen symboliikka apiloineen ja menninkäisineen, pukeutuminen vihreään sekä esineiden koristeleminen Irlannin lipun värein.

Juhla tiivistyy irlantilaisissa pubeissa ympäri maailman. Irlantilainen elävä musiikki soi ja laulu raikaa. Miljoonat olutlasit täyttyvät irlantilaisesta stoutista tai red alesta, kun taas siiderin ystäville ainoa oikea vaihtoehto on Magners-omenasiideri. Tänä vuonna tosin koronapandemia on sulkenut suurimman osan pubeista, mutta iloisella mielellä ja sopivilla eväillä tunnelman saa kattoon myös etänä.

Tavallisesti Euroopan suurin Pyhän Patrickin päivän paraati järjestetään Münchenissä. Normaaliaikoina siihen osallistuu joka vuosi yli 25 000 ihmistä. Normaalisti Pyhän Patrickin päivä on myös maailman suurin ja ystävällisin ravintolatapahtuma, joka yleensä kerää reilusti yli 70 miljoonaa ihmistä pubeihin ja ravintoloihin ympäri maailman. Silloin olut virtaa ja laulu raikaa yli 200 000 ravintolassa Dublinista Wellingtoniin ja New Yorkista Tokioon.

Tänä vuonna varsinainen juhlapäivä osuu siis keskiviikolle. Se on hyvä päivä pyhittää muutama tunti ilolle, riemulle ja tietysti Irlannille. Juhlajuomiksi sopivat parhaiten The Porterhousen, Irlannin suurimman itsenäisen panimoyhtiön oluet sekä tietysti Magners-siiderit.

Teksti: Peter Tammenheimo, Kuva: Ireland Tourism

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.