Pääpanimomestari Georgina Young jättää Fuller’sin haikein mielin: “Luottamus panimoon säilyy”

31.03.2019

Toukokuussa Bristoliin muuttava Fuller’sin pääpanimomestari Georgina Young on pitänyt perinteikkään lontoolaispanimon tiukasti kiinni ajan hengessä ja vahvistanut suhteita pienpanimoihin. Young uskoo, että sama myönteinen kehitys jatkuu myös tulevan pääpanimomestarin Henry Kirkin johdolla.

 

Ensimmäisen kerran Georgina Young tuli Fuller’sille oluenpanijaksi legendaarisen John Keelingin houkuttelemana 1990-luvun lopulla. Sitten tuli aika perustaa perhe, ja Youngille syntyi kaksi tytärtä vuosina 2002 ja 2006.

– Tuolloin halusin luonnollisesti viettää mahdollisimman paljon aikaa perheeni kanssa, joten perusteellisen harkinnan jälkeen jätin työt panimolla ja siirryin kouluun opettamaan. Laskin, että opettajien pitkät kesälomat antavat mahdollisuuden olla enemmän läsnä pienten lasten kanssa.

Mieli veti kuitenkin takaisin panimolle – sitä paitsi John Keelingillä oli uusia suunnitelmia suojattinsa varalle. Tuossa vaiheessa Keeling oli toiminut pääpanimomestarina jo 32 vuotta ja eläkeikä alkoi lähestyä. Keeling, joka oli jo lähes 15 vuotta aiemmin nähnyt Youngin potentiaalin, halusi tehdä tästä oman työnsä jatkajan.

Georgina Young palasi Fuller’sille vuonna 2013, ja neljä vuotta myöhemmin hänet nimitettiin yrityksen ensimmäiseksi naispuoliseksi pääpanimomestariksi. Keelingin ja Youngin yhteys oli niin vahva, että Keeling jatkoi ystävänsä mentorointia vielä yhdeksän kuukautta eläköitymisensä jälkeen.

– Olin hyvin onnekas, että sain pitää Johnin täällä lokakuuhun asti, pallotella ajatuksia ja keskustella hänen kanssaan, Young tyytyväisenä muistelee.

Georgina Young on Fuller’sin ensimmäinen naispuolinen pääpanimomestari.

Tärkeintä on laatulupaus

Georgina Young kertoo, ettei hänen ei ole tarvinnut muuttaa panimon prosesseja tai päivittäisiä rutiineja. Sen sijaan Youngin kädenjälki näkyy panimon strategiassa ja suurissa linjoissa, muun muassa siinä, miten Fuller’sin hieman vanhahtava julkikuva on saatu nostettua olutvallankumouksen ja craft beer -ajattelun etulinjaan.

Youngin mukaan perinteinen real ale ja moderni craft beer mahtuvat hyvin saman katon alle.

– Luultavasti näkyvimmät saavutukseni ovat Fuller’s & Friends -oluiden lanseeraus ja Pilot Breweryn käynnistäminen viime syksynä. Craft beer -buumi antaa Fuller’sin kaltaiselle perinteikkäälle panimolle mahdollisuuden näyttää osaamistaan myös uusien innovaatioiden parissa, Young toteaa.

Fuller, Smith and Turner -panimoyhtiö perustettiin vuonna 1845 Lontoon Chiswickiin Thames-joen mutkaan. Kohta 175 vuotta täyttävälle panimolle onkin vuosikymmenten saatossa kertynyt valtavasti sellaista kokemusta ja taitotietoa, jota se on valmis jakamaan myös nuoremmille kilpailijoilleen.

Youngin mukaan kuluttajien luottamus on kaikkien panimoiden yhteinen intressi.

Perinteisesti Isossa-Britanniassa pienet ja vähän suuremmatkin panimot ovat tottuneet puhaltamaan yhteen hiileen. Georgina Young huomauttaa, että Britanniassa on lukuisia panimoita, jotka tekevät mielenkiintoisia oluita. Se on hyvä alku.

– Mielestäni on hyvin helppoa tehdä yksi innostava olut, joka venyttää rajoja ja nostaa oluentekoprosessin kokonaan uudelle tasolle. Mutta minulle taidokas oluenpaneminen on sitä, että pystyy ylläpitämään sitä samaa kiinnostavuutta ja tasaisen korkeaa laatua vuosikymmenestä toiseen, Young muistuttaa.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Fuller’sin 150-vuotisjuhlan kunniaksi tehty 1845 Celebrity Ale.

– Olut lanseerattiin vuonna 1995 ja palkittiin pian julkaisunsa jälkeen Ison-Britannian parhaana pullossa kypsyvänä oluena. Saman palkinnon se sai viimeksi viime vuonna, eli 1845 on kyennyt säilyttämään innostavuutensa yli 20 vuotta julkaisunsa jälkeen.

Lupaus jatkuvasti korkeasta laadusta ja virheettömistä oluista on Youngin mukaan Fuller’sin tärkein prioriteetti.

– Luottamus on panimolle parasta pääomaa, ja se kasvaa korkoa. Siksi haluamme vaalia ja ylläpitää meihin kohdistuvaa luottamusta.

Luottamus säilyy, vaikka Young itse muuttaa Lontoosta Bristoliin, jossa hän saa vastuulleen lähiaikoina avattavan Bath Alesin uuden panimon.

– Tietysti lähtö tuntuu haikealta, mutta rakentamani tuotantiimini Fuller’silla on niin vahva, että se kukoistaa varmasti myös seuraajani alaisuudessa, mestari kiteyttää.

Panimomyymälän peräseinä on lasia. Sen takana sijaitsee uusi Pilor Brewery, jonka oluita voi ostaa oikealla näkyvästä baarista myös mukaan.

Craft beer tulee Britanniasta

Craft beeristä puhuttaessa unohtuu usein, että pienpanimobuumin juuret eivät suinkaan ole Pohjois-Amerikassa vaan tiukasti Ison-Britannian maaperällä. Ilman muutamaa brittiläistä oluenvalmistajaa nykyinen pienpanimoliike olisi ehkä jäänyt syntymättä tai se olisi vähintäänkin toisenlainen.

Fuller’s kuuluu 1970-luvun pienpanimoliikkeen pioneereihin, ja yhä edelleen se näyttää suuntaa muun muassa monille uusille amerikkalaisille oluenvalmistajille.

Esimerkiksi vuonna 1971 lanseerattu Fuller’s ESB luotiin johtotähdeksi, joka tulisi kestämään aikaa. Samalla se synnytti kokonaan uuden olutkategorian, Extra Special Bitterin. Myöhemmin on selvinnyt, että muun muassa American Pale Ale -tyylin ikonisena klassikkona pidetty Sierra Nevada Pale Ale on syntynyt puhtaasti kunnioituksesta ESB:tä kohtaan.

Fuller’s ESB lanseerattiin vuonna 1971. Siitä muodostui kiintotähti ja klassikko, joka on edelleen vertailukohta kaikille Extra Special Bittereille.

Ystäviä ja vaikutteita yli rajojen

Fuller’s & Friends -tuoteperhettä voi hyvällä syyllä kutsua Georgina Youngin lempilapseksi, niin suurella hartaudella ja intohimolla hän siitä puhuu. Johtoajatuksena koko projektille on ollut Youngin halu tuottaa ainutlaatuisia olutelämyksiä yhdessä tämän hetken tunnetuimpien pienpanimoiden kanssa.

– Fuller’s & Friends on merkittävä osa maailmanlaajuista craft beer -liikettä, panimomestari toteaa rinta rottingilla.

Ensimmäisessä vaiheessa yhteistyöhön valikoitui kuusi tunnettua englantilaispanimoa: Cloudwater, Fourpure, Hardknott, Marble, Moor ja Thornbridge. Oluet saatiin markkinoille keväällä 2018.

Nyt projekti on edennyt toiseen vaiheeseen ja samalla laajentunut ulkomaille Australiaa ja Etelä-Afrikkaa myöten. Uusia ystäväpanimoita ovat Magic Rock (Englanti), Pilot (Skotlanti), Tiny Rebel (Wales), Stone & Wood (Australia), Woodstock (Etelä-Afrikka) ja Mack (Norja).

Siinä missä yhteistyö tunnettujen käsityöpanimoiden kanssa on osa craft beer -liikettä, Fuller’sin syvintä ydintä on edelleen Thamesin rannalla valmistettava perinteinen britti-ale, ja sen ylintä aatelia edustaa vuodesta 1997 asti valmistettu Vintage Ale.

Viime vuoden Vintage Ale edusti brittiläistä olutperinnettä puhtaimmillaan, ja sen kaikki raaka-aineet olivat kotimaisia. Uusi, vielä kypsymässä oleva Vintage Ale puolestaan on hakenut innoituksensa maapallon toiselta puolen.

Tarkkaa mallas- ja humalakombinaatiota Georgina Young ei suostu kertomaan ennen kuin olut on valmis markkinoille. Pienen suostuttelun jälkeen hän silti raottaa salaisuuden verhoa.

– Vuoden 2019 Vintage Alessa tulee näkymään rakkauteni Uuteen-Seelantiin. Kävin viime vuonna Wellingtonissa ja sain sillä matkalla idean tähän reseptiin, Young paljastaa.

Pienpanimoliikkeen juuret ovat Isossa-Britanniassa, ja nykyään Fuller’s on mukana craft-buumin etulinjassa. Rebirth ESB on pantu yhteistyössä Moor Beer Companyn kanssa ja Peat Souper Hartknott-panimon kanssa.

Pilot Brewery kiinnostaa harrastajia

Viime syksynä panimomyymälän yhteyteen avattiin uusi koepanimo, Fuller’s Pilot Brewery, jossa oluenpanijat voivat päästää mielikuvituksensa valloilleen.

Panimotiloihin ei satunnaisella turistilla ole asiaa, mutta oluenvalmistusta pääsee seuraamaan lattiasta kattoon yltävän lasiseinän läpi. Myymälän puolella on tap room, jossa pääsee maistamaan pienten valmistuserien erikoisuuksia.

Pilot Breweryn kautta aikain ensimmäinen olut oli kastanjanruskea 7,5 prosentin vahvuinen strong ale, joka sai nimekseen Beer One. Oluenystävien iloksi tätä erittäin onnistunutta olutta pantiin rajoitettu erä myös suuremmalla laitteistolla.

Suomessa Fuller’s Beer One lanseerattiin Tampereen Gastropub Sohossa maaliskuun 26. päivänä, ja tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan Fuller’sin International Brand Manager Will Theakston. Seuraavana päivänä oli vuorossa Turku, jossa järjestetty tasting sai paikallisilta oluenystäviltä lämpimän vastaanoton.

Fuller’sin Pilot Breweryn ensimmäinen olut Beer One sai Suomen ensi-iltansa 26. maaliskuuta 2019 Tampereella.

Naisena olutmaailman huipulla

Georgina Young toteaa, että oluenpano on pääosin hyvin fyysistä työtä. Siitä syystä naisia on tuotantotehtävissä selvästi miehiä vähemmän.

– Mäskäysastian puhdistaminen sekä mallassäkkien ja humalien kantaminen on raskasta työtä. Pitää olla todella sinnikäs luonne, että sitä jaksaa tehdä vuodesta toiseen. Naisilla ei ole mitään oikotietä, vaan heidän pitää työskennellä yhtä kovaa kuin miespuolisten kollegoidensakin, hän sanoo.

Silti työ miesvaltaisella alalla on ollut mielekästä, ja on sukupuolesta varmasti hyötyäkin ollut.

– Ainakin se on kasvattanut luonnetta ja sietokykyä, Georgina Young naurahtaa.

Vaikka pääpanimomestarin paikalla suuri osa ajasta menee erilaisissa palavereissa ja hallinnollisissa töissä, Young kiertää päivittäin tuotantotiloissa, keskustelee tiiminsä kanssa ja valvoo, että kaikki toimii kuten pitääkin.

– Oluita valmistetaan paljon enemmän kuin ennen, mistä syystä panimon hallittavuus on koko ajan vaativampaa. Esimerkiksi viime vuonna teimme 28 eri olutta. On siis hyvin tärkeää jutella ihmisten kanssa ja ymmärtää heidän haasteitaan, jotta kaikki langat pysyvät kädessä.

Vapaa-aikaansa Young viettää mieluiten perheensä kanssa, johon kuuluu mies, kaksi teini-ikäistä tytärtä ja koira.

– Rakastan työskennellä panimolla ja oluen parissa niin paljon, että välillä se ei tunnu työltä laisinkaan. Lisäksi minulla on aivan upea mies ja perhe, siitä olen erityisen onnellinen.

Perhe ja suku olivat keskeisessä roolissa myös sillä hetkellä, kun Young päätti hyväksyä Bath Alesin työtarjouksen.

– Olen jo jonkin aikaa pyöritellyt mielessäni paluuta Bristoliin, koska myös sisareni ja vanhempani asuvat siellä. Kun Bath Alesin omistava St. Austell tarjosi minulle tätä työtä, en yksinkertaisesti voinut kieltäytyä, sillä saan vastuulleni koko panimon tuotantoa, pakkaamoa ja logistiikkaa myöten. Palaan kotikaupunkiini hyvillä mielin ja täynnä energiaa.

“Tietysti lähtö tuntuu haikealta, mutta rakentamani tuotantiimini Fuller’silla on niin vahva, että se kukoistaa varmasti myös seuraajani Henry Kirkin alaisuudessa”, Georgina Young sanoo.

Teksti ja kuvat: Peter Tammenheimo

Avainsanat: Fuller's, Georgina Young

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.