Savustettuna paistettua nieriää, varhaisperunaa ja vesikrassi-jogurttikastiketta kokkileijonien tapaan
Nieriä eli rautu on maailman pohjoisimpana elävä sisävesikala ja taivaallisen hyvä ruokakala. Nieriän liha on punertavaa ja melko rasvaista. Suomen kokkimaajoukkue valmistaa nieriän kevyesti savustettuna ja paistettuna, joilloin kesän ensimmäiset varhaisperunat ja vesikrassi-jugurttikastike kruunaavat kokonaisuuden.
Resepti 4:lle
Kevyesti savustettua paistettua nieriää
600 g nieriäfilettä
suolaa
öljyä
voita
savustuspuruja
Leikkaa nieriäfileet annospaloiksi, suolaa palat hyvin. Savusta annospaloja kaksi minuuttia savustuspöntössä ja jäähdytä. Paista palat rapeaksi pannulla runsaassa voissa.
Paahdettua varhaisperunaa
600 g varhaisperunaa
50 g kevätsipulia
100 g herneitä putsattuna
suolaa
rypsiöljyä
sitruunanmehu
Paahda varhaisperunat uunissa öljyn ja suolan kera 200 asteessa noin 20 minuuttia ja leikkaa paloiksi. Hienonna kevätsipuli. Sekoita kevätsipulit ja herneet perunoiden joukkoon, mausta suolalla ja sitruunanmehulla.
Vesikrassi-jogurttikastike
200 g turkkilaista jogurttia
1 nippu vesikrassia
1 dl rypsiöljyä
suolaa
sitruunamehua
dijonsinappia
Ryöppää vesikrasseja parin minuutin ajan ja laita ne jääveteen. Purista vedet pois viilenneistä vesikrasseista ja laita ne blenderiin öljyn kanssa. Aja seos vihreäksi öljyksi ja siivilöi. Mausta jogurtti suolalla, sitruunamehulla ja dijonsinapilla. Lisää lopuksi vesikrassiöljy.
Koristele annokset vesikrassilla ja tillillä tai meriheinällä.
Viinisuositukset

Beronia Rueda Verdejo on viini, joka kuvastaa hyvin rypäleen ja maaperän saumatonta yhteistyötä. Verdejo on Ruedan alkuperäisrypälelajike ja sen juuret ulottuvat aina 1000-luvulle asti, ja tällä alueella tuotetuista viineistä on muodostunut todellisia ilmiöitä. Viini on kauniin vaalean keltainen, jossa häivähdys vihreää. Tuoksu on intensiivinen sekoitus fenkolia, valkoisia kukkia ja vastaleikattua nurmikkoa sekä kivellisiä hedelmiä. Maku on kuiva, aromikas ja täyteläinen. Pitkä viipyilevä maku, hyvin tasapainoinen hapokkuus ja rypäleelle tyypillinen katkeruus, joka antaa viinille pitkän jälkimaun.
Alamos Chardonnay (Alkon hinta 10,92 €)

Vaaleankeltainen viini vihrein vivahtein. Tuoksu on raikas, vaniljainen, hieman tamminen ja mineraalinen, kypsää sitrushedelmää. Maku kuiva, voimakas, puhdas ja hedelmäinen. Viini on tasapainoinen ja raikkaan hapokas, ja siinä on pitkä jälkimaku. Alamos Chardonnay on käynyt valikoidun hiivakannan avulla korkeintaan 14 asteen lämpötilassa 28 päivän ajan. Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty 6-9 kuukautta ranskalaisessa ja amerikkalaisessa tammessa.