Historia

Sörnäisten Viinikellari sijaitsee vanhan Sörnäisten Panimon jääkellarina toimineessa rakennuksessa Helsingin Sörnäisten Tukkutorilla. Vanhalla panimolla on pitkä historia.

Sörnäisten Panimon alkuvaiheet

Baijerilainen Johan Kasper Kröckel muutti Suomeen vuonna 1852. Hän toimi aluksi panimomestarina Sinebrychoffilla. Vuonna 1864 hän perusti panimon leipurimestari Elis Arvid Strömbergin kanssa Sörnäisiin, vapaaherra von Bonsdorffilta vuokratuille maille. Panimon nimeksi tuli Södernäs Ölbryggeri, Strömberg & Kröckel.  Kolmen vuoden kuluttua Kröckel jatkoi panimotoimintaa yksin nimellä Södernäs Ölbryggeri, J.K. Kröckel.

Panimon sijainti

Paloturvallisuussyistä panimo rakennettiin karulle maalle, kaupungin laidalle ja veden ääreen. Alueelta oli hyvät liikenneyhteydet, ja se toimi pioneerina Sörnäisten teollisuusalueen kehittymisessä.

Panimon perustamisen jälkeen Agroksenmäen alueelle kasvoi muutamassa vuodessa kylä, jossa panimorakennusten lisäksi oli varastoja, kellareita ja asuinrakennuksia. 1800-luvun tehdasympäristössä oli tavallista, että työnantaja valvoi työntekijöitään sekä työ- että vapaa-aikana. Kaikki asuivat samassa pihapiirissä.

Alkoholilainsäädäntö

Suomen alkoholilainsäädäntö vaikutti voimakkaasti panimon toimintaan. Elinkeinolaki (1879) rajoitti alkoholin kauppaoikeuksia. Mallasvero (1883) rasitti suurimpia yrityksiä. Useimmat panimot siirtyivät valmistamaan verottomia, mietoja mallasjuomia. Kieltolain aikana (1919-1932) väkijuomien valmistus ja myynti oli kokonaan kielletty. Sörnäisten Panimokin siirtyi valmistamaan vain mietoja alkoholijuomia 1910.

Sörnäisten Osakepanimo Sinebrychoffille

1890-luvun lamakauden aikana panimon osakkeet siirtyivät vähitellen Sinebrychoffille. 1903 panimot solmivat kartellisopimuksen maltaiden käyttösuhteista ja hinnoittelusta. Sopimuksen myötä Sörnäisten Osakepanimo jatkoi toimintaansa lähes Sinebrychoffin tytäryhtiönä, siirtyen kokonaan Sinebrychoffin omistukseen vuonna 1910.

Sörnäisten panimon alasajo

Sörnäisten olutpanimo lopetti toimintansa 1918. Tämän jälkeen vanhoja panimorakennuksia on käytetty lähinnä varastoina. Makasiinirakennukset ovat toimineet mm. vihannes- ja kukkahallina, vuotaliikkeenä, kirjapainona, moottorikerhon tiloina, varaosamyyntiliikkeenä ja autonkorjauspajana.

Panimoalue nykyisin

Suurin osa vanhoista panimoalueen rakennuksista on purettu. Jäljellä on kaksi makasiinirakennusta ja varastorakennus (entinen jääkellari). Panimoalue  on edelleenkin teollisuuden käytössä, sillä alueella toimivat mm. Helsingin Tukkutori sekä muita elintarviketeollisuuden tukkuliikkeitä.

Vanhoissa makasiinirakennuksissa on järjestetty vuodesta 2004 lähtien erilaisia tapahtumia, ja entinen jääkellari toimii tammikuusta 2006 alkaen Sörnäisten Viinikellarina.

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539 / +358 20 717 0557

Avoinna arkisin Puhelinmyynti: 9-12 | Toimisto: 08-16

Vinkki Lasiin

Magners Finland

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sörnäisten viinikellari

Viinit kiinnostavat meistä yhä useampia. Viinien harrastaja kohtaa kuitenkin usein ongelman: missä voisi säilyttää viinejä juuri niille parhaissa olosuhteissa? Lue lisää →