Trappist kruunaa pääsiäisen

16.04.2019

Oluesta ei koskaan tullut jumalten juomaa, mutta munkit ottivat sen omakseen. Aito luostarin muurien kätköissä pantu trappist-olut sopii täydellisesti pääsiäisen aikaan sekä alkukevään aurinkoisiin mutta tuulisiin päiviin. Trappist toimii yhtä lailla lämmittävänä nautiskelujuomana kuin täsmäparina etenkin mausteisten liharuokien kanssa.

Maailmassa on ainoastaan 13 benediktiiniläisluostaria, joilla on lupa valmistaa nimisuojattua trappistiolutta. Kuvassa La Trappen kotiluostari Koningshoeven.

TRAPPIST ON LUOSTARIOLUTTA, jota pannaan munkkien valvonnassa benediktiiniläisten trappistiluostareiden tiloissa. Trappistit ovat katolisen kirkon latinalaiseen riitukseen kuuluva sääntökunta, joka sai alkunsa vuonna 1664, kun sen silloiset perustajat kokivat sisterssiläisjärjestön valtavirran lipsuvan liian vapaamieliseen elämään.

Nimensä sääntökunta otti ranskalaiselta Trappen kaupungilta.

Nykyään maailmassa on 170 trappistiluostaria, mutta ainoastaan kolmellatoista on lupa valmistaa nimisuojattua olutta. Trappistipanimoiden tuotto käytetään luostareiden ylläpitoon ja sosiaalityöhön.

Trappist-olutta valmistavista luostaripanimoista viisi sijaitsee Belgiassa, kaksi Alankomaissa ja muut Itävallassa, Ranskassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Makuprofiililtaan trappistioluet ovat usein täyteläisiä tai keskitäyteläisiä ja voimakkaan hedelmäisiä sekä tummempaa päätä kohti mentäessä myös suklaamaisia. Pullotusvaiheessa hiiva jatetään olueen, mikä saa aikaan toisen käymisen. Trappistit sietävät ikäännytystä erittän hyvin.

Alkon vakiovalikoimassa ja erikoiserissä on kuusi La Trappe -olutta. Kuvasta puuttuu La Trappe Bockbier, maailman ainoa trappistibock.

KAUPALLISTEN OLUIDEN lisäksi jotkut luostarit panevat kirkollisiin juhlapäiviin tai munkkien omaan käyttöön tarkoitettuja oluita, joita ulkopuoliset pääsevat maistamaan vain ani harvoin jos koskaan. Osa luostareista valmistaa myös elintarvikkeita kuten juustoja.

Useimmilla panimoilla kaupallisia trappist-oluita on vähintään kolmea eri laatua: vaalea (blond), tumma (dubbel) ja edellisiä vahvempi (tripel).

Suomessa tunnetuimpia trappistipanimoita ovat Koningshoeven eli La Trappe, Chimay, Westmalle ja Rochefort.

La Trappe Witte on maailman ainoa vehnätrappist. Se on myös täydellinen kesäolut. Trappistimaljan asemesta Witte tarjoillaan korkeahkosta jalallisesta olutlasista.

RUOKAPÖYDÄSSÄ hedelmäisen täyteläinen trappist istuu erityisesti liharuokien ja voimakkaiden juustojen seuraan, mutta niitä voi helposti yhdistää raakamakkaroiden, maustettujen kanaruokien tai vaikkapa suklaisten jälkiruokien kumppaniksi.

Ravintoloissa trappistit tarjotaan aina panimon omasta nimikkolasista, trappistimaljasta. Kotioloissa lasiksi sopii myös laakea pokaalinmallinen jalallinen olutlasi tai tilava viinilasi.

 

La Trappe Blond

UDF tuotenumero 9169848

Kullankeltainen, suodattamaton olut, joka on maultaan täyteläinen ja hedelmäinen. Oluen pehmeässä katkeruudessa on miellyttävä jälkimaku. La Trappe Blond on samaan aikaan tasapainoinen sekoitus monimutkaisuutta ja yksinkertaisuutta. Olut jatkaa käymistä pullossa, joten mikäli et halua hiivasakkaa lasiin, säilytä pulloa pystyasennossa ennen tarjoilua ja kaada varovasti lasiin.

La Trappe Blond voitti European Beer Star 2018 ja Brussels Beer Challenge 2018 -kilpailuissa kultaa. Nämä molemmat kilpailut kuuluvat Euroopan arvostetuimpiin olutkilpailuihin.

La Trappe Dubbel

UDF tuotenumerot 9515046 (0,33 l), 9175969 (20 l)
Alkon tuotenumero 716854 (0,33 l, vakiovalikoima)

Pähkinänruskea dubbel, jonka vaahto on väriltään houkuttelevan beige. Karamellimaltaan käyttö antaa oluelle lempeän aromaattisen toffeemaisen maun. Täyteläisen maltainen olut, jonka maussa on ripaus makeutta. Jälkikäyminen tekee oluesta silkkisen pehmeän, mutta silti täyteläisen ja intensiivisen.

La Trappe Dubbel voitti sarjansa European Beer Star -kilpailussa 2018.

La Trappe Tripel

UDF tuotenumero 9422395 (0,33 l)
Alkon tuotenumero 769854 (0,33 l,vakiovalikoima)

La Trappe Tripel on hennon maltainen olut. Raikas ja mausteinen luonne syntyy korianterista sekä muista mausteista ja yrteistä kuin myös jälkikäymisestä pullossa. Huolimatta täyteläisestä mausta, tämä kaikkea muuta kuin tavallinen olut, on kevyt ja kuiva, jälkimaussa ripaus katkeruutta.

La Trappe Tripel voitti sarjansa European Beer Star -kilpailussa 2018.

La Trappe Quadrupel

UDF tuotenumerot 9404930 (33 cl), 9513625 (75 cl)
Alkon tuotenumero 772817 (75 cl, erikoiserät)

Quadrupel on meripihkan värinen Köningshoeven-panimon vahvin olut. Sen lämmin ja voimakas maku on täyteläinen ja hienosti tasapainossa. Jälkimaku on maltainen, makea, hieman paahtunut ja miellyttävän katkera. Jälkikäyminen pullossa tuo makuun banaanin, mantelin ja vaniljan aromit.

La Trappe Quadrupel on saatavissa Alkoista (erikoiserät) isoissa 75 cl:n luonnonkorkilla suljetuissa pulloissa. Myös tämä olut voitti sarjansa European Beer Star 2018 -kilpailussa.

La Trappe Witte

UDF tuotenumerot 9169756 (33 cl), 9176017 (20 l)
Alkon tuotenumero 754314 (33 cl, vakiovalikoima)

La Trappe Witte on maailman ensimmäinen ja ainoa vehnätrappisti. Witte Trappist on valmistettu käyttäen vain vettä, vehnää ja Saphir-humalaa, joka antaa oluelle sen sitrusmaisen aromin. Tämä olut on todellinen janon sammuttaja kesäpäivänä, mutta sopii myös muihin vuodenaikoihin ja ruokapöytään. Kokeile vaikka hunajaisen vuohenjuustosalaatin kanssa.

La Trappe Isid’or

UDF tuotenumero 9175910 (33 cl)
Alkon tuotenumero 788664 (33 cl, vakiovalikoima)

Kuparinruskea ja täyteläinen olut, jonka on keskiasteisesti humaloitu, hunajamaltainen, hennon siirappinen, yrttinen ja lämmin.

La Trappe Bockbier

UDF tuotenumero 9489196 (33 cl)
Alkon tuotenumero 790864 (33 cl, erikoiserä)

Syvän kastanjanruskea bock, jonka maku on intensiivisen rikas ja maltainen. Aromaattiset humalalajikkeet ja paahdettu mallas tuovat olueen katkeruutta, joka sekoittuu yllättävän hyvin kevyen makeaan jälkimakuun. La Trappe Bockbier on maailman ainoa bock-trappisti, ja se valmistetaan puhtaista luonnollisista raaka-aineista. Muiden La Trappe -oluiden tavoin myös Bockbier jälkikypsyy pullossa.

Teksti ja kuvat: Peter Tammenheimo

Avainsanat: La Trappe, Pääsiäinen, Trappist

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Aleksis Kiven Katu 52-54 | FI- 00510 HELSINKI
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.