Valokeilassa Ayinger

08.10.2021

Baijerin oluthistoria yltää kauas keskiajalle. Tunnetuin ja monen asiantuntijan mielestä täydellisin olutperinteen lipunkantaja sijaitsee Alppien varjossa, pienessä Ayingin kylässä Münchenin kaakkoispuolella.

Ayingerin panimo Ayingin kylän laitamilla.

Matka Münchenin päärautatieasemalta Ayingin pysäkille kestää paikallisjunan kyydissä 45 minuuttia. Heti seisakkeen vieressä käy selväksi, mikä on kylän ylpeyden aihe ja mistä se tunnetaan ympäri maailman. Pääkadun varressa on kaksi valaisinpylvästä, joiden kuvuissa on tuttu logo ja teksti: Ayinger.

Ayinger Privatbrauerei on vuonna 1878 toimintansa aloittanut Inselkammerin perheen perustama panimo. Vuosien saatossa panimo on pysynyt saman perheen omistuksessa sukupolvelta toiselle. Tällä hetkellä omistajaperhe työskentelee panimolla jo kuudennessa sukupolvessa. Panimolle antaa kasvot suvun päämies Franz Inselkammer, 85.

Franz Inselkammerista tuli panimon johtaja isänsä kuoleman jälkeen vuonna 1986. Inselkammerin alaisuudessa panimo siirrettiin kylän keskusaukiolta reilun kilometrin päähän Ayingin laitamille vuonna 1999. Uusi panimo on edelleen yksi Euroopan nykyaikaisimmista.

Franz Inselkammer johtaa vaimonsa Angelan kanssa myös kuuluisaa Brauereigasthof-hotellia, jonka korkea kulinaarinen taso noteerataan useissa paikallisissa ja kansainvälisissä ravintolaoppaissa. Nuorempana Inselkammer on toiminut lisäksi kaupunginvaltuutettuna ja Baijerin panimoyhdistyksen puheenjohtajana. Nykyään hän on yhdistyksen kunniapuheenjohtaja.

Hotelli Brauereigasthof

Historian havinaa

Yli 1 200 vuotta vanhan Ayingin kylän keskus on Brauereigasthof-hotelli. Täällä Inselkammerit ovat pitäneet majataloa jo kauan ennen panimon perustamista. Näillä samoilla tiluksilla on myös tarjoiltu aitoa baijerilaista olutta jo yli puolen vuosituhannen ajan, ja siitä kyläläiset ovat syystäkin ylpeitä.

Tänä päivänä Hotel Brauereigasthof on korkeatasoinen majatalon ja kartanon kokonaisuus, jossa on kaikki nykyaikaiset mukavuudet. Rikas historia ja vahvat perinteet yhdistyvät täällä aidoksi baijerilaiseksi vieraanvaraisuudeksi. Hotellissa palvelee myös huippuluokan ravintola.

Baijerissa oluella on ollut poikkeuksellisen suuri merkitys jo keskiajalta lähtien. Toisaalta se on aina ollut nestemäistä leipää, mutta samalla se on ollut yhteisöllisyyttä korostava ja sosiaalista elämää ylläpitävä voima. Oluen kuohuissa tiivistyvät kaikki baijerilaiset luonteenpiirteet ja perinteiset arvot: rehellisyys, luotettavuus, iloisuus, yhteisöllisyys sekä uskollisuus kodille ja isänmaalle.

Ayingerin filosofiaan on aina kuulunut vastuullisuus ja läheinen luontosuhde. Panimo panostaa tosissaan työntekijöidensä ja paikallisten ihmisten sekä Ayingia ympäröivän luonnon hyvinvointiin. Se on hyvin ymmärrettävää, sillä olut on maataloustuote ja Inselkammerin suku on viljellyt maata koko historiansa ajan.

Ikoninen näkymä Ayingin pääkadulta on tuttu myös Ayingerin etiketeistä. Vasemmalla näkyy Brauereigasthof-hotelli ja oikealla yksi vanhan panimon rakennuksista.

Johtotähti ja esikuva

Ayingerin tavassa panna olutta yhdistyy tiede ja taide sekä sukupolvelta toiselle kulkeva perimätieto. Panimon kaikki oluet pannaan oman kaivon mineraalipitoiseen veteen ja humaloidaan paikallisilla lajikkeilla. Oluita ei pastöroida, joten ne maistuvat aina juuri siltä kuin panimomestari on tarkoittanut. Kaikki tehdään alueen pitkiä olutperinteitä kunnioittaen, mikä samalla tarkoittaa, että Reinheitsgebotista ei lipsuta.

Ayingeria pidetään yhtenä mielenkiintoisimmista keskieurooppalaisista panimoista. Sen kaikkia oluita yhdistää pehmeä suutuntuma, puhtaus, tyylinmukaisuus ja loppuun asti hiotut yksityiskohdat. Ne ovat maailmanluokan esimerkkejä omista tyyleistään, ja siksi niitä on alettu pitää eräänlaisina standardeina ja vertauskohtina modernien pienpanimoiden tulkinnoille perinteisistä saksalaisista oluttyyleistä. 

Panimo valmistaa noin 14 miljoonaa litraa olutta vuodessa, josta 90 % menee kotimarkkinoille ja vain kymmenys vientiin yli 20 maahan.

Ayingerin kaikkia oluita yhdistää pehmeä suutuntuma, puhtaus, tyylinmukaisuus ja loppuun asti hiotut yksityiskohdat. Ne ovat maailmanluokan esimerkkejä omista tyyleistään.

Ayinger Bräuweisse (5,1 %)

Saksan suosituin vehnäolut Ayinger Bräuweisse on samea, hieman oranssiin taittuva oljenkeltainen olut, jonka kruunuksi muodostuu kaunis ja täyteläinen vaahto. Tuoksussa on banaania, sitrushedelmiä, yrttisyyttä ja mausteisuutta. Suutuntuma on lempeän pehmeä ja kuivahko. Maussa banaani jää taka-alalle sitruunaisten ja hunajaisten vivahteiden ottaessa tilaa. Jälkimaussa on vehnäisyyttä ja vaniljaa.

Ruokapöydässä Bräuweisse on nappivalinta mm. vuohenjuustobroilerin tai -salaatin seuraan.  Se sopii hyvin nautittavaksi myös kala- ja äyriäisruokien kanssa. Joulupöydässä graavattu lohi ja lipeäkala saavat Bräuweissesta arvoisensa kumppanin. Klassinen tapa on myös nauttia lasillinen Bräuweissea aperitiivina ruokahalua herättämään. 

Tuotenumero: 9721655 (50 cl), 9493990 (30 l)

Ayinger Urweisse (5,8 %)

Tuotenumero: 9721697 (50 cl)

Alko: 753276

Kinuskinruskea vehnäolut, jonka runsas vaahto on pienikuplainen, tiivis ja kestävä. Tuoksu on maltaisen makea, pehmeän banaaninen ja toffeinen. Suutuntuma keskitäyteläinen ja suunmyötäinen; maussa on banaanin ja toffeen lisäksi hedelmäisyyttä, kevyttä paahteisuutta ja hentoa mausteisuutta.

Ruokapöydässä Urweisse on parhaimmillaan salaattien, äyriäisten, vähärasvaisen kalan ja riistalintujen seurassa. Suomalaisessa joulupöydässä Urweisse täydentää upeasti laatikkoruokien makumaailmoja.

Urweisse on todellinen Klassikko isolla K:lla, mistä kertoo muun muassa kuusi European Beer Star -kilpailun voittoa 2010-luvulla.

Tuotenumero: 9721697 (50 cl) | Alko: 753276

Ayinger Bairisch Pils (5,3 %)

Aito baijerilainen kullankeltainen pils. Lasiin kaadettaessa oluen kruunaa tiivis valkoinen vaahto. Tuoksu on kohtalaisen maltainen, puhtaan viljainen ja aavistuksen ruohoinen. Maku seuraa hyvin tuoksua: leipämäistä maltaisuutta ja tyylikästä, kevyen ruohoista katkeruutta. Puhdaspiirteinen ja täydellisyyttä hipova pils.

Puhtaan raikas Bairish Pils on ruokapöydän todellinen monitaituri. Se sopii hienosti äyriäisten ja itämaisen ruoan seuraan, nostaa kana- ja kasvisruoat uudelle tasolle, rakastaa italialaista keittiötä ja tyylikkään humalointinsa ansiosta kruunaa porsaanlihan ja kalaruoat. Joulupöydässä Bairish Pils on itseoikeutettu yleisolut.

Tuotenumero: 9658346 (33 cl), 9404252 (30 l)

Ayinger Jahrhundert Bier (5,5 %)

Kullankeltainen ja täyteläinen helles-lager, jonka kruunaa paksu ja kestävä valkoinen vaahto. Tuoksu on raikas, elegantti, maltainen ja hennon kukkainen. Puhtaan viljainen maku, johon humala tuo mukaan hunajaisia ja kukkaisia sävyjä. Pehmeät humalankatkerot viipyilevät suussa pitkään.

Jahrhundert Bier on seurustelu- ja sushiolut vailla vertaa. Oluen kevyt kukkaisuus korostaa sen ominaisuuksia ruokapöydässä, jossa se löytää tiensä esimerkiksi kana- ja lammasruokien seuraan tai makkararuokien kyytipojaksi. Joulupöydässä Jahrhundert Bier kannattaa maistaa vaikkapa pehmeiden juustojen kanssa.

Tuotenumero: 9721663 (50 cl) | Alko: 740536

Ayinger Altbairish Dunkel (5 %)

Tummien lager-oluiden aatelinen, Altbairisch Dunkel on läpikuultavan tummanruskea olut, jonka tuoksussa on paahteista mallasta, ruisleipää ja hieman suklaata. Maku on maltaisen täyteläinen, pehmeä, paahtunut, marjainen ja mausteinen. Runsas makujen kirjo pysyy hyvin tasapainossa, mikä tekee oluesta nautinnollisen ja suunmyötäisen.

Ruokapöydässä Altbairish Dunkel on tuhtien liharuokien olut. Se sopii myös hyvin tarjottavaksi kevyesti suklaisten ja marjaisten jälkiruokien tai kahvin kanssa.

Tuotenumero: 9721671 (50 cl)

Ayinger Celebrator (6,7 %)

Vivahteikkaan mustanruskea olut, jossa beessi vaahto. Tuoksussa makeaa maltaisuutta, tummaa siirappia, paahteisuutta ja ruisleipää. Maku on täyteläinen, runsas, mämmimäinen, samettinen ja aavistuksen suklainen. Ryhdikäs humalointi viimeistelee oluen tasapainoisuuden.

Celebrator on tyyliltään bock- eli pukkiolut. Tyylin juuret ovat pohjoissaksalaisessa Einbeckin kaupungissa. Oluet ovat vahvoja, sillä ne tehtiin kestämään pitkiä kuljetusmatkoja, joiden aikana ne jatkoivat käymistä. Pukkioluita valmistettiin ensimmäisen kerran 1300-1400-luvuilla.

Nykyään bockit ovat pohjahiivalla käytettyjä vahvoja oluita. Yksistään sana ”bock” tarkoittaa tummaa, vahvaa, maltaista ja myös jonkin verran makeaa olutta, jossa on alkoholia vähintään 6,7 prosenttia. Ayinger Celebratoria on kypsytetty vähintään puoli vuotta ja se on muiden Ayingerin oluiden tapaan maailmanluokan esimerkki tyylistään.

Ayinger Celebrator sopii erinomaisesti lämmittämään sydäntalven kylmiä iltoja sekä tunnelmointi- ja nautiskeluolueksi, mutta vasta ruokapöydässä se osoittaa monipuolisuutensa ja koko potentiaalinsa. Celebrator viihtyy vahvojen makujen seurassa. Se rakastaa riista- ja lammasruokia, kypsytettyja juustoa ja makeita jälkiruokia, mutta sopii hyvin myös perinteisen suomalaisen joulupöydän moniottelijaksi.

Tuotenumero: 9721689 (33 cl) | Alko: 722054

Ayinger Winterbock (6,7 %)

Ayingerin kaisiolut Winterbock on nimensä mukaisesti tuhti talvikauden lämmittäjä. Celebratorin tapaan se on täyteläinen, runsas, mämmimäinen, samettinen ja aavistuksen suklainen; monipuolinen ruokaolut ja joulupöydän kuningatar.

Tuotenumero: 9074584 (50 cl), 9074865 (30 l) |  KAUSITUOTE

Avainsanat: Aying, Ayinger, Ayinger Privatbrauerei, Bairisch Pils, Bock, Dunkel, Dunkelweizen, German Pils, hefeweizen, Helles, Oktoberfest, Olut ja ruoka

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Aleksis Kiven Katu 52-54 | FI- 00510 HELSINKI
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.