Vibrant Forest Brewery Uniq Drinksin edustukseen

24.02.2019

Vuonna 2011 oluenvalmistuksen aloittanut Vibrant Forest on pieni ja moderni panimo, joka  sijaitsee Etelä-Englannin Lymingtonissa, Portsmouthin ja Bournemouthin puolivälissä, 28 kilometriä Southamptonista lounaaseen. Panimon missiona on panna nykyaikaisia oluita, jotka raketin lailla ampuvat makunystyrät kohti uusia tutkimusmatkoja ja seikkailuja.

Vibrant Forestin tarina alkoi vuonna 2011 oluenpanija Kevin Robinsonin autotallissa 175 litran laitteistolla. Muutaman vuoden ajan Robinson pyöritti panimoa päätyönsä ohella ja voitti samalla useita merkittäviä palkintoja eri olutfestivaaleilla. Siitä alkoi nousu kohti kasvavaa mainetta ja kunniaa.

Suosion kasvaessa autotallin nurkkaan kyhätty laitteisto jäi auttaatta pieneksi. Vuonna 2014 Robinson päätti ryhtyä täysipäiväiseksi panimoyrittäjäksi, vuokrasi toimitilat ja hankki 2 000 litran panimolaitteiston.

Tätä nykyä Vibrant Forest työllistää Robinson mukaan lukien kolme oluenpanijaa ja kaksi myyntitykkiä. Kulttimaineeseen nousseen panimon oluita viedään kuuteen eri maahan, joista yksi on Suomi.

Tavoitteena on ylittää odotukset

Vibrant Forestin oluilla olisi kysyntää paljon enemmän kuin panimo pystyy tuottamaan. Lähikuukausien aikana tilanteen odotetaan paranevan, sillä panimolla on parhaillaan menossa toinen laajennusvaihe ja muutto entistä avarampiin tiloihin.

Kapasiteetin kasvun ansiosta myös uutuuksia saadaan julkaistua paljon nykyistä tiheämpään tahtiin. Kevin Robinson maalailee kuvaa, joka on kuin suoraan olutharrastajan päiväunista.

– Pyrimme tekemään nykyaikaisia oluita. Jokainen tyyli ja jokainen yksittäinen olut on suunniteltu tuottamaan yllätyksellisiä makumatkoja ja kiihottamaan suun täyttävää flavorien tanssia, Robinson sanoo.

– Minulle on henkilökohtaisesti tärkeää, että oluemme erottuvat edukseen myös kilpailun kiristyessä ja valinnanvaran kasvaessa. Haluamme vastata kuluttajien odotuksiin ja ylittää ne. Siksi emme tee mitään kompromisseja esimerkiksi raaka-aineiden suhteen, mies jatkaa.

Vibrant Forestin kaikki oluet ovat pastöroimattomia, suodattamattomia ja ne sopivat vegaaneille.

Vibrant Forestin uusi panimo on parhaillaan rakenteilla.

Lähellä kuluttajaa

Kevin Robinson arvelee Vibrant Forestin valmistaneen tähän mennessä puolensataa eri nimikettä, joista noin joka viides on jäänyt säännölliseen tuotantoon. Osasta oluita tehdään myös real ale -versiot, sillä pienen notkahduksen jälkeen real ale on noussut Britteinsaarilla uuteen kukoistukseen.

Vibrant Forestin vahvuuksina Robinson pitää korkeaa ja tasaista laatua, sillä virheet jäävät herkästi kuluttajien mieliin.

– Kilpailu kiristyy jatkossa entisestään. Sellaiset panimot, joiden laaduntarkkailussa ja markkinoinnissa on puutteita, tulevat olemaan suurissa vaikeuksissa.

Kuluttajan arvostus näkyy olutmaailmassa myös toisella tapaa. Niin sanotut uuden aallon pienpanimot haluavat olla lähellä kuluttajaa ja tulla osaksi paikallista yhteisöä.

– Yhä useammat panimot investoivat omaan taproomiin, niin mekin. Tällä tavoin pienet panimot saavat paitsi kassavirtaa myös suoraa palautetta asiakkailta. Se auttaa kehittämään toimintaa entisestään.

Taproomit toimivat paitsi panimoiden omina olutbaareina myös suorina palautekanavina. Vibrant Forest avaa oman taproominsa uuden panimon yhteyteen.

PUPA Juiced Pale Ale nostaa hiivan kunniaan

Keski-iso (0,44 l) tölkki kaupan hyllyllä kiinnittää katsee ja houkuttelee maistamaan. Keltaisen, lilan, violetin ja vaaleansinisen sävyt kietoutuvat toisiinsa ollen samalla jatkuvassa taianomaisessa liikkeessä. Pakkauksen design toimii kuin arvokas taulu gallerian seinällä, se antaa ajatuksille siivet ja luo alun tarinalle.

PUPA Juiced Pale Alen (4,5 %) salaisuus on hiivassa, jonka ominaisuudet on nostettu päärooliin etenkin humalan osuutta keventämällä. Samalla PUPAan käytetty kauramallas luo olueen ylellisen pehmeän suutuntuman, jota matala katkeruus entisestään korostaa.

Tyyliltään, vaikka sitä ei suoraan sanotakaan, PUPA on lähinnä New England IPA omaperäisellä twistillä. Siihen on vaikea olla ihastumatta.

9657952 PUPA Juiced Pale Ale (0,44 l tölkki)

Actinia Fruited Sour – hapan hedelmäsmoothie

Ensimmäinen vilkaisu lasiin kertoo, että nyt ollaan paksun ja samean hedelmäisyyden äärellä. Nuuhkaisu ja maisto vahvistavat sen, mitä silmät jo sanoivat. Actinia Fruited Sour (7,1 %) on massiivisen hedelmäinen sour. Siitä löytyy mangoa, guavaa, passionhedelmää, mandariinia sekä eksoottisia hedelmiä. Paksu, smoothiemainen suutuntuma ja oluen raikkaus nostattaa hymyn huulille. Actinian intensiivinen hedelmäisyys hyväilee kitalakea ja kietoutuu kauniisti oluen happaman ytimen ympärille.

9657945 Actinia Fruited Sour (0,44 l tölkki), 9657947 (30 l KeyKeg)

Bourbon October antaa tammen loistaa

Bourbon October on Vibrant Forestin niin sanottu “talon imperial stout” ja sitä on kypsytetty puolen vuoden ajan bourbontynnyreissä. Tynnyrikypsytys antaa oluelle mausteista ja vaniljaista luonnetta sekä pitkän ja lämmittävän jälkimaun.

Viettelevän musta olut, jonka tuoksusta löytyy rommia, rusinaa, suklaata ja marinoitua luumua. Paksu, öljyinen ja mausteisen täyteläinen suutuntuma johdattaa makujen sinfoniaan: sokeriruokoa, paahteista mantelia, mustaa kahvia, palanutta paahtoleipää ja makeaa hunajaa sekä appelsiinimarmeladia. Jälkimaku on pitkä ja nautinnollinen: kosteaa tammea, vaniljaa ja alkoholin lämmittävyyttä.

9657944 Bourbon October (0,33 l tölkki)

Kohtalokas Umbral Abyss

Umbral Abyss Coffee Imperial Stoutin syvä, lähes täysin musta väri kätkee taakseen pahaenteisen pimeän maailman. Se on maultaan paahteisen mausteinen, tamminen, hyväilevän suklainen ja kohtalokkaan lakritsinen. Tällä mustalla nektarilla on itsevarmuutta ja asennetta vaikka muille jakaa,  todella iso olut.

Nautiskelujuomana Umbral Abyss nostaa mielikuvituksen lentoon. Tammen, kahvin ja brandyn tiiviit aromit sekoittuvat syvän mustaan raivokkuuteen. Samalla tämä linnakemaisen vahva imperial stout on kuin tarunhohtoinen Musta torni, joka toimii maailmojen välisenä akselina. Kaikki yhteen pulloon pakattuna.

Umbral Abyss on Vibrant Forestin isoin, kaikkein arvaamattomin ja vaarallisin olut.

9657943 Umbral Abyss (0,33 l pullo)

Vaihtuvat kegit liikkuvat nopeaan

Vibrant Forest Brewery tekee paljon pieniä eriä, joita mahdollisuuksien mukaan pyritään saamaan myös Suomeen. Etenkin kegien osalta oletuksena on, että oluet myydään nopeasti loppuun. Uusia tuotteita ja eriä kannattaa kysyä myyntiedustajilta.

Maahantuonnin alkaessa olemme saaneet astiaoluena Actinia Fruited Souria sekä kolme pienten erien tuotetta. Ne ovat Summit Single Hop Pale Ale (5,0 %), Kaleidoscope IPA (6,5 %) ja sokerina pohjalla Siren Craft Brew’n kanssa yhteistyössä pantu Stone Sap NEIPA (6,8 %).

Summit Single Hop Pale Alen nimi kertoo olennaisen: olut on humaloitu yksinomaan käyttäen verrattain nuorta Summit-lajiketta, joka kehitettiin vuonna 1998 mutta lanseerattiin vasta vuonna 2003. Summit antaa olueen sitruksisia aromeja kuten mandariinia, verigreippiä ja appelsiinia.

Vibrant Forestin mielestä Summit ansaitsisi nykyistä paljon näkyvämmän roolin oluenvalmistuksessa, ja siinä syy tämän pale alen syntymään.

Kaleidoscope (6,5 %) on tyylikäs West Coast IPA. Tuoreiden humalien hedelmäiset aromit täyttävät suun 65 IBU:n voimalla, taustalla maltaan makeus tukee tuulikkäästi kokonaisuutta. Runsasta jälkimakua hallitsevat täyteläiset humalankatkerot.

Stone Sap on erittäin mehukas NEIPA ja se on pantu yhteistyössä berkshirelaisen Siren Craft Brew -panimon kanssa. Siren Craft Brew ponnahti hetkessä paikallisesta käsityöpanimosta valtakunnan rajat ylittävään maineeseen viime syksynä, kun sen Broken Dream Breakfast Stout nimettiin Ison-Britannian parhaaksi olueksi (Champion Beer of Britain).

Humalalajikkeista Citra, Simcoe ja Bravo saavat tilaa loistaa. Stone Sapin runsaan hedelmäistä makua hallitsevat ananas, appelsiini ja mango.Taustalla aprikoosi, mandariini ja ylikypsä mango liittyvät flavorien tanssiin ja johdattavat pitkään mäntyiseen jälkimakuun.

9657946 Stone Sap (30 l KeyKeg), 9657949 Kaleidoscope IPA (30 l KeyKeg), 9657948 Summit Single Hop (30 l KeyKeg)

Valikoimissa:

9657952 PUPA Juiced Pale Ale (0,44 l tölkki)
9657945 Actinia Fruited Sour (0,44 l tölkki)
9657947 Actinia Fruited Sour (30 l KeyKeg)
9657943 Umbral Abyss (0,33 l pullo)
9657944 Bourbon October (0,33 l tölkki)
9657948 Summit Single Hop (30 l KeyKeg)
9657949 Kaleidoscope IPA (30 l KeyKeg)
9657946 Stone Sap (30 l KeyKeg)

Teksti: Peter Tammenheimo, Kuvat: Vibrant Forest Brewery

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.