Yalumban pääviinintekijä Louisa Rose: “Opimme koko ajan lisää”

05.03.2019

Vuodesta 1992 Yalumban viinitarhalla Barossan laaksossa työskennellyt Louisa Rose kuuluu maailman viinintekijöiden eliittiin.  Hän vaalii Yalumban lähes 40 vuotta sitten perustettuja Viognier-viljelmiä, joiden rypäleistä syntyy useita erilaisia Viognier-viinejä sekä kiehtovia Shiraz’n ja Viognierin yhdistelmiä.

Yalumbaa pidetään uuden maailman viognierin luojana ja Louisa Rosea pioneerina Shiraz- ja Viognier-rypäleiden yhdistämisessä. Hän nauttii suurta arvostusta niin kotimaassaan kuin ulkomailla.

UK Daily Mailin viinikirjoittaja Matthew Jukes on todennut, että Yalumbaa voidaan pitää Australian Viognier-vallankumouksen aloittajana.

Alkuperältään ranskalainen, Rhônen laaksosta kotoisin oleva Viognier on kotiutunut hyvin Australiaan. Louisa Roselle Viognier on sydämen asia.

Australiassa etsittiin vuonna 1980 uusia rypälelajikkeita. Viognier löytyi Rhônen laaksosta Ranskasta, missä se oli jo melko harvinainen lajike. Löytö johti siihen, että vuosien saatossa Yalumbasta on tullut todennäköisesti maailman suurin Viognierin tuottaja.

– Viognier on silti vieläkin pieni. Tärkeämpää on, että siitä syntyy ensiluokkaisia viinejä, joita valmistamme monen eri tyylisiä, Louisa Rose toteaa.

Viognierin kasvatus on tietysti ollut alkuun haastavaa Barossan olosuhteissa, Eden-laaksossa. Viinintekijälle on tärkeintä tunnistaa, miten kasvi käyttäytyy.

– Viognier on erilainen kuin vaikkapa Chardonnay. Se ei silti ole sen haastavampi. Rypäle on pieni ja ruttuinen, se ei todellakaan ole tarhan kaunotar.

Louisa Rosen lumoavat Viognierin aromit. Rypäle on mehukas ja kukkaisa. Sen klassiseen luonteeseen kuuluu aprikoosin aromi niin tuoreena kuin säilöttynäkin, lisäksi siitä aistii inkiväärin ja kardemumman mausteisuutta. Hän korostaa, että viinin luonteeseen vaikuttaa eniten köynnösten ikä ja se, miten viini valmistetaan.

– Vuosikymmenet Viognierin kanssa ovat antaneet meille paljon kokemusta, mutta matka on silti vielä alussa ja opimme lisää koko ajan, Louisa Rose sanoo vaatimattomasti.

Louisa Rosen palkintoluettelo on pitkä. Kunnianosoitusten joukossa mm. Barossa Winemaker of the Year 1999, International Woman in Wine (IWSC, 2004) ja Winemaker of the Year’ by Gourmet Traveller WINE Magazine 2008.

Rose sekoittaa Viognier-rypäleestä useita eri viinejä. Katalogiin kuuluvat mm. raikkaan sitruksinen Yalumba Y Series Viognier, hedelmäisempi Eden Valley Viognier, intensiivisen kukkainen luomuviini Organic Viognier, ikääntyneiden köynnösten rypäleistä syntyvä pullokypsytykseen sopiva ‘super-Viognier’ The Virgilius ja jälkiruokaviini Noble Pick Botrytis Viognier ovat kaikki saatavilla ravintolamyyntiin Heino Juomien kautta.

Tarhalle vuonna 2005 perustettuun uuteen Viognier-viljelmään valittiin kasvit huolella, jotta ne edustaisivat mahdollisimman monipuolisesti Viognierin eri alalajikkeita. Näiden Virgilius-tarhan kloonien hedelmien Louisa Rose uskoo auttavan häntä tekemään Yalumban viognier-viineistä entistä moniulotteisempia. Tarhaviiniä niistä ei ole suunnitteilla.

Valkoisen ja punaisen liitto

Rhônen laakson pohjoisosista on haettu muitakin ideoita Yalumballe kuin Viognier-rypäle. Côte-Rôtien viinialueen tyyli sekoittaa kaksi paikallista rypälelajiketta, Viognier ja Syrah, kääntyy Louisa Rosen hyppysissä Shiraz-Viognier-sekoitteeksi. Erikoista tässä on se, että tummat ja vaaleat rypäleet yhdistetään viininteon alkuvaiheessa.

– Olemme vuodesta 1998 lähtien yhdistäneet Shiraziin Viognieria Côte-Rôtien inspiroimana. Ranskassa sekoituksessa voi olla jopa 20 prosenttia Viognieria, me käytämme yleensä noin viisi prosenttia vaaleaa rypälettä tuomaan Shiraziin aromaattisuutta, parfyymisuutta ja, kiintoisaa kyllä, syvemmän värin, Louisa Rose kertoo.

Itse asiassa Australiassa olisi sallittua käyttää esimerkiksi shiraz-viinissä jopa 20 prosenttia mitä tahansa muuta rypälettä ja kutsua sitä silti Shiraziksi. Yalumba haluaa kuitenkin kertoa, mistä sen viinit on tehty.

– Rypäleet kasvavat yhdessä, ja siksi on luontevaa myös murskata ja käyttää ne yhdessä. Näin rypäleiden kuoret joutuvat tekemisiin toistensa kanssa ja niiden molekyylit reagoivat keskenään. Sekoitteen erikoislaatuisuus on tämän kemiallisen reaktion ansiota.

Yalumba Hand Picked Barossa Shiraz Viognier julkistettiin ensi kerran vuonna 2001. Suomesta on tullut Yalumballe tärkein tämän sekoiteviinin markkina. Suomessa on lisäksi saatavilla kaksi muutakin sekoitetta, Yalumba Eden Valley Shiraz Viognier ja Yalumba Y Series Shiraz Viognier.

Viinimaailman trendeistä kysyttäessä Louisa Rose toteaa järkevästi, että vaikka joskus tulee kiusaus lähteä seuraamaan trendejä, täytyy aina muistaa, että viininteko on hitaasti muuttuvaa perinnettä.

– Me ajattelemme niin, että luomme itse oman tulevaisuutemme, etsimme uusia mahdollisuuksia ja tarjoamme uusia asioita. Juuri nyt olemme kiinnostuneita Roussannen ja Albarinon kaltaisista rypäleistä.

Louisa Rose on toiminut Yalumban pääviinintekijänä vuodesta 2006.

Australian paras viinintekijä

Vuonna 2014 Australian viiniammattilaiset valitsivat Louisa Rosen vuoden parhaaksi viinintekijäksi Good Food -aikakauslehden kyselyssä. Kymmenen vuoden välein järjestettävään kyselyyn vastasi viinintekijöistä, sommeliereista ja viinin myyjistä koottu sadan hengen raati.

Kollegojen keskuudessa Louisa Rose tunnetaan muun muassa lempinimillä Rockstar, Leader ja The Great Messenger.

Viininvalmistuksen lisäksi Rose vaikuttaa monipuolisesti koko Australian viiniteollisuudessa. Hän on Australian viini-instituutin puheenjohtaja sekä hallituksen jäsen useissa maatalouteen ja viinintuotantoon liittyvissä toimielimissä.

Yalumban viinit Uniq Drinks Finlandilta:

9292558  Yalumba “Y” Viognier

9532032  Yalumba “Y” Pinot Grigio (myös Alkon valikoimissa)

9516262  Yalumba “Y” Sauvignon Blanc (myös Alkon valikoimissa)

9513569  Yalumba “Y” Riesling (myös Alkon valikoimissa)

9292574  Yalumba “Y” Merlot (myös Alkon valikoimissa)

9308974  Yalumba “Y” Cabernet Sauvignon

9292566  Yalumba “Y” Shiraz Viognier (myös Alkon valikoimissa)

9515102  Yalumba Eden Valley Viognier (myös Alkon valikoimissa)

9420556  Yalumba Eden Valley Roussanne

9075490  Yalumba Eden Valley Shiraz Viognier

9531957  Yalumba The Virgilius Viognier

9523117  Yalumba Organic Viognier (myös Alkon valikoimissa)

9513445  Yalumba Organic Shiraz (myös Alkon valikoimissa)

9523119  Yalumba Hand Picked Shiraz Viognier

9420554  Yalumba Patchwork Barossa Shiraz

9422363  Yalumba The Scribbler

9522967  Yalumba The Signature 

9075508  Yalumba Barossa Bush Vine Grenache  

9086737  Yalumba Museum Muscat

9523224  Yalumba FSW8B Botrytis Viognier 

 

Louisa Rosen haastattelu on julkaistu ensimmäisen kerran lokakuussa 2013, päivitetty versio maaliskuussa 2019.

 

 

Avainsanat: Australia, Louisa Rose, Viognier, Yaumba

Uniq Drinks Finland

Toimisto: Orionintie 18-22 | FI-02200 ESPOO
Varasto: Me Group / Kuninkaanväylä 45 | FI-20320 Turku

Myyntipalvelu, tilaukset:
Tel. +358 40 674 2539

Avoinna arkisin 8-16, puhelinmyynti: 9-12

Tilaa uutiskirje

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.